Διεθνείς Αντιδράσεις: «Ντόναλντ, άκου τον Τζο»

Διεθνείς Αντιδράσεις: «Ντόναλντ, άκου τον Τζο»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό», έγραψε στο Twitter. «Οι ΗΠΑ εκπροσωπούν την δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και είναι τώρα ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια ειρηνική και συντεταγμένη μετάβαση της εξουσίας», σχολίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

«Θλίβομαι απεριόριστα για όσα συμβαίνουν στο Καπιτώλιο. Σε παρακαλώ Ντόναλντ Τραμπ, άκου την έκκληση του Τζο Μπάιντεν και απεύθυνε διάγγελμα στο έθνος για να σταματήσει αυτή η επαίσχυντη τρέλα», έγραψε στα σόσιαλ μίντια ο Λαρς Λεκε Ρασμουσεν, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας. 

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό εξέφρασε την ανησυχία του για τις βίαιες σκηνές που διαδραματίζονται στην Ουάσινγκτον. «Προφανώς ανησυχούμε και παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό. Νομίζω ότι οι αμερικανικοί δημοκρατικοί θεσμοί είναι ισχυροί και ελπίζουμε ότι όλα θα επανέλθουν στην κανονικότητα σύντομα».

«Πιστεύω στη δύναμη των θεσμών και της δημοκρατίας των ΗΠΑ» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σημείωσε ότι «η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας βρίσκεται στον πυρήνα. Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές». «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του ως τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ» κατέληξε.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και καλεί τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους υποστηρικτές του να αποδεχτούν το εκλογικό αποτέλεσμα.«Οι εχθροί της δημοκρατίας θα χαρούν για αυτές τις αδιανόητες εικόνες από την Ουάσιγκτον. Τα ξεσηκωτικά λόγια εξελίσσονται σε βίαιες πράξεις – στα σκαλοπάτια του Reichstag και τώρα του Καπιτωλίου. Η περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών έχει καταστροφικές συνέπειες. Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του θα πρέπει επιτέλους να δεχτούν την απόφαση των αμερικανών ψηφοφόρων και να σταματήσουν να ποδοπατούν την δημοκρατία», γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter. 

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν έκανε λόγο για «σοβαρή επίθεση στη δημοκρατία» και απηύθυνε έκκληση να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των εκλογών.

Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: «Βαθιά ανησυχία σχετικά με τις σκηνές από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ απόψε. Οι δημοκρατικές ψήφοι πρέπει να γίνονται σεβαστές. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι προστατεύονται οι κανόνες της δημοκρατίας».

Τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να γίνονται σεβαστά τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και του κράτους δικαίου». Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει: «Στα μάτια του κόσμου, η αμερικανική δημοκρατία απόψε εμφανίζεται υπό πολιορκία. Πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και του κράτους δικαίου. Αυτή δεν είναι η Αμερική. Τα εκλογικά αποτελέσματα της 3ης Νοεμβρίου πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά. Επαινώ τα λόγια του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η δύναμη της δημοκρατίας των ΗΠΑ θα επικρατήσει έναντι των εξτρεμιστών».

Σοκαρισμένος από τις σκηνές στην Ουάσιγκτον εμφανίστηκε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT