Νεπάλ: Μέτρα κατά ορειβατών που ψεύδονται ότι ανέβηκαν στο Έβερεστ

Νεπάλ: Μέτρα κατά ορειβατών που ψεύδονται ότι ανέβηκαν στο Έβερεστ

Οι φωτογραφίες δύο Ινδών που ισχυρίζονταν ότι κατέκτησαν την κορυφή αποδείχθηκαν παραπλανητικές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλο και συχνότερα εμφανίζονται ψευδείς ισχυρισμοί κατάκτησης του Έβερεστ από ορειβάτες, με τις αρχές στο Νεπάλ να σπεύδουν πλέον να λάβουν μέτρα περιορισμού του φαινομένου.

Δύο Ινδοί ορειβάτες, οι Ναρέντερ Σινγκ Γιαντάβ και Σίμα Ράνι Γκοσουάμι, ισχυρίστηκαν ότι κατέκτησαν την κορυφή των Ιμαλαΐων, μολονότι οι κάτοικοι και οδηγοί της περιοχής το αμφισβήτησαν.

Οι Ινδοί παρουσίασαν και φωτογραφίες τους στη λεγόμενη «στέγη του κόσμου», και παρά της αμφιβολίες που εκφράστηκαν τότε αξιωματούχοι του τουρισμού του Νεπάλ έσπευσαν και να τους προμηθεύσουν τα περιζήτητα πιστοποιητικά ότι είχαν σκαρφαλώσει στην κορυφή του Έβερεστ.

Ωστόσο βετεράνοι ορειβάτες εντόπισαν προβλήματα στις φωτογραφίες των δύο Ινδών: Υπήρχε μια μάσκα οξυγόνου που δεν είχε σωλήνα να τη συνδέει με φιάλη, δεν υπήρχαν αντανακλάσεις του χιονιού ή των βουνών στα γιαλιά ηλίου των Ινδών, και οι σημαίες στις φωτογραφίες δεν κυμάτιζαν καθόλου εκεί όπου οι άνεμοι μαστιγώνουν τις κορυφές. Οι φωτογραφίες ήταν ψευδείς, όπως και η αναρρίχηση, αποφάνθηκαν.

Πλέον οι αρχές του ορεινού βασιλείου των Ιμαλαΐων προβαίνουν στις διαδικασίες απαγόρευσης εισόδου των δύο Ινδών, οι οποίοι έχουν την τελευταία δεκαετία παρουσιάσει φωτογραφίες τους σαν απόδειξη αναρρίχησης και σε άλλες κορυφές του Νεπάλ.

Τώρα οι δύο Ινδοί στρέφονται κατά του Νεπαλέζου οδηγού τους που δηλώνει ότι ποτέ δεν ανέβηκε στο Έβερεστ μαζί τους.

Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι ψευδείς ισχυρισμοί κατάκτησης του Έβερεστ έχουν καταντήσει μάστιγα για τις αρχές στο Νεπάλ, καθώς την τελευταία δεκαετία – με την πρόοδο και της τεχνολογίας στις φωτογραφίες – ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα, από μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού σε δεκάδες κάθε χρόνο.

Οι έρευνες πάντως για επαλήθευση των ισχυρισμών ως πρόσφατα ήταν σπάνιες στο Νεπάλ, καθώς η χώρα έχει ανάγκη κάθε εσόδου από τους ορειβάτες, όπου και αν φθάσουν αυτοί. Κάθε χρόνο το βασίλειο εκδίδει όλο και περισσότερες άδειες αναρρίχησης στα Ιμαλάια, με συνέπεια κάποιες φορές να σπρώχνονται μεταξύ τους οι ορειβάτες και να προξενούν ένα ανθρώπινο… μποτιλιάρισμα στη «στέγη του κόσμου».

Πηγή: The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT