Πράσινο φως στον Μάριο Ντράγκι

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, μετά την υπέρβαση και του τελευταίου εμποδίου, της εσωκομματικής ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του Κινήματος 5 Αστέρων. Τα μέλη του κόμματος ψήφισαν σε ποσοστό 59% υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, μετά την ένθερμη παρότρυνση της ηγεσίας. 

Η διατύπωση του ερωτήματος περιέγραφε με λίγα λόγια την πολιτική συμφωνία ανάμεσα στον Μπέπε Γκρίλο και τον Μάριο Ντράγκι και ήταν προσανατολισμένη προς την απόσπαση συναίνεσης. «Συμφωνείτε να υποστηρίξουν τα 5 αστέρια μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι, που θα περιλαμβάνει υπερυπουργείο οικολογικής μετάβασης και η οποία θα υπερασπίζεται τα βασικά επιτεύγματα του κινήματος;» ρωτήθηκαν οι 119.544 εγγεγραμμένοι του κινήματος. Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία έλαβαν μέρος οι 74.537 εξ αυτών, ενώ το αποτέλεσμα ήταν το πιο οριακό στην ιστορία τέτοιου είδους ψηφοφοριών. Στις «άλλες πολιτικές δυνάμεις» περιλαμβάνεται και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η αντίθεση προς τον οποίο ήταν μία από τις γενεσιουργούς δυνάμεις του κινήματος.

Ο Ντράγκι θα μπορούσε να βασιστεί μόνο στις ψήφους του Δημοκρατικού Κόμματος, της Φόρτσα Ιτάλια και της Λέγκας, αλλά επεδίωξε την ενσωμάτωση του Κινήματος 5 Αστέρων, που παραμένει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, ώστε να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Μιλώντας στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε εξέφρασε προβληματισμούς για τη συνοχή της νέας κυβέρνησης, ενώ η επικεφαλής του νεοφασιστικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, είπε ότι το δικό της κόμμα θα μείνει εκτός. «Ολοι λένε τα πάντα και το αντίθετό τους», παρατήρησε η Μελόνι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT