Ολοκληρώνεται το κατηγορητήριο κατά του Τραμπ

Ολοκληρώνεται το κατηγορητήριο κατά του Τραμπ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μια συναισθηματικά φορτισμένη ημέρα, κατά την οποία οι γερουσιαστές που δικάζουν για δεύτερη φορά τον Ντόναλντ Τραμπ παρακολούθησαν ανατριχιαστικά βίντεο από την έφοδο αγανακτισμένων οπαδών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, οι Δημοκρατικοί βουλευτές που παίζουν τον ρόλο της Εισαγγελίας επρόκειτο να ολοκληρώσουν στη χθεσινή, τρίτη ημέρα της πολύκροτης δίκης, την παρουσίαση του αποδεικτικού υλικού τους.

Το επόμενο διήμερο, η σκυτάλη θα περάσει στους συνηγόρους του Τραμπ –ο ίδιος ο τέως πρόεδρος δεν πρόκειται να παρουσιαστεί τη δίκη, την οποία παρακολουθεί από την έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα–, οι οποίοι θα επιμείνουν ότι δεν τεκμηριώνεται καμία διασύνδεση ανάμεσα στα έκτροπα των φανατικών και τις ενέργειες ή τις δηλώσεις του κατηγορουμένου. Σε αντίθεση με την προηγούμενη δίκη του, για τις παρεμβάσεις του προς την ηγεσία της Ουκρανίας με στόχο την ενοχοποίηση του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, αυτή τη φορά η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

Αμερικανικά μέσα πιθανολογούν ότι η κρίσιμη ψηφοφορία για την ετυμηγορία του Σώματος θα διεξαχθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Την Τετάρτη, οι Δημοκρατικοί «εισαγγελείς» του Τραμπ παρουσίασαν υλικό από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου που έβλεπε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, προερχόμενο από τις κάμερες ασφαλείας του Καπιτωλίου και από ασύρματες επικοινωνίες της αστυνομίας. Οι λήψεις από το εσωτερικό του Καπιτωλίου απεικόνιζαν αλλόφρονες οπαδούς του Τραμπ να συγκρούονται με αστυνομικούς κραυγάζοντας «κρεμάστε τον Μάικ Πενς» και να αναζητούν μανιωδώς τον Ρεπουμπλικανό τέως αντιπρόεδρο της χώρας, όπως και τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι. Την ίδια ώρα, άλλοι ομοϊδεάτες τους έστηναν κρεμάλες για τους δύο πολιτικούς στον περίβολο του Καπιτωλίου.

Ο Μάικ Πενς προήδρευε εκείνη την ημέρα της κοινής συνεδρίασης Βουλής και Γερουσίας για την τελική επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Οι φανατικοί οπαδοί του Τραμπ είχαν εξοργιστεί με τον Πενς γιατί δεν υπέκυψε στην πίεση του τότε προέδρου να αναλάβει ενεργητικό ρόλο στην αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος. Στα βίντεο που παρουσίασαν οι Δημοκρατικοί κατήγοροι, ο Πενς φυγαδεύεται άρον άρον από άνδρες της ασφάλειας για να αποφύγει τον απειλητικό όχλο, που βρίσκεται μόνο λίγα βήματα πίσω του. 

Η παρουσίαση του νέου αποδεικτικού υλικού προκάλεσε έντονες συγκινήσεις στους γερουσιαστές και των δύο κομμάτων, αλλά είναι αμφίβολο αν θα μεταστρέψει τη στάση των Ρεπουμπλικανών. «Η σημερινή παρουσίαση ήταν ισχυρή και συναισθηματικά φορτισμένη, αποκαλύπτοντας μια τρομοκρατική επίθεση στην πρωτεύουσα, αλλά ελάχιστα πράγματα ειπώθηκαν σχετικά με συγκεκριμένες πράξεις του προέδρου που θα στήριζαν νομικά την υπόθεση», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ.

Στην πρώτη ψηφοφορία για τη συνταγματικότητα ή μη της δίκης Τραμπ, μόνο έξι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς. Για να καταδικαστεί ο Τραμπ και να στερηθεί τη δυνατότητα ανάληψης πολιτικού αξιώματος στο μέλλον, χρειάζονται οι ψήφοι τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικανών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT