Φόβοι ότι η Βραζιλία γίνεται «θερμοκοιτίδα μεταλλάξεων»

Φόβοι ότι η Βραζιλία γίνεται «θερμοκοιτίδα μεταλλάξεων»

Νοσοκομείο ζήτησε υγειονομικό εξοπλισμό από γειτονικό ζωολογικό κήπο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βραζιλία, όπου ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται και επεκτείνεται διαρκώς με αλλεπάλληλα ρεκόρ νεκρών ενώ ο εμβολιασμός προχωρεί αργά, τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από κρεβάτια και εφόδια και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η χώρα μετατρέπεται σε θερμοκοιτίδα για μεταλλάξεις.

Την περασμένη Τετάρτη η Βραζιλία κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ θανάτων με 1.910 νέα θύματα του κορωνοϊού, καθώς οι πολλαπλές μεταλλάξεις στη χώρα καθιστούν δυσχερέστερη την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιπλέον το σύστημα υγείας στην πολυπληθέστερη χώρα της Νότιας Αμερικής έχει και ελλιπή στήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με τον αμφιλεγόμενο λαϊκιστή πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου να λέει σχετικά στους πολίτες: «Σταματήστε πια να γκρινιάζετε, πόσο ακόμη θα κλαίτε;».

Έτσι σε πόλεις όπως η Κασκαβέλ, στην πολιτεία του Παρανά, τα νοσοκομεία είναι τόσο ασφυκτικά γεμάτα από αρρώστους ώστε υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς ακόμη και στους διαδρόμους, ενώ τα ασθενοφόρα έχουν μετατραπεί σε θαλάμους ασθενών.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Τύπο στη Βραζιλία νοσοκομείο στο Κασκαβέλ απέστειλε αίτημα στον τοπικό ζωολογικό κήπο για δανεισμό εννέα αντλιών έγχυσης φαρμάκων και ενός αναπνευστήρα από τον εξοπλισμό τους για τη θεραπεία ζώων.

Στο Σάο Πάουλο, τη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αμερικής, δημιουργήθηκε νέο νοσοκομείο εκστρατείας που ζητούσε «εθελοντές για τον πόλεμο».

Η κατάσταση στη Βραζιλία έχει μεγάλες διεθνείς συνέπειες σε διάφορα επίπεδα. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέδρος Γκεμπρεγεσούς, η απώλεια κάθε ελέγχου της πανδημίας στη χώρα θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε όλη τη Νότια Αμερική και όχι μόνο: «Εάν δεν πάρει στα σοβαρά η Βραζιλία την κατάσταση, θα συνεχίσει να επηρεάζει τόσο την περιφέρειά της όσο και πιο πέρα».

Μετά 10 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 260.000 νεκρούς στη χώρα, επιστήμονες εκφράζουν ανοικτά τον φόβο ότι μετά το υπερμεταδοτικό στέλεχος που αναπτύχθηκε εκεί και εντοπίζεται σε πολλές ακόμη ηπείρους, η Βραζιλία μπορεί να καταστεί πεδίο ανάπτυξης νέων μεταλλάξεων, τόσο διότι δεν ελέγχεται η πανδημία όσο και διότι η πανσπερμία φυλών ευνοεί τη γενετική τροποποίηση του κορωνοϊού σε ανθρώπινους οργανισμούς με διαφορετικά χρωμοσώματα.

Πηγή: El Pais

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT