Καθημερινά χειρότερη καθίσταται η υγειονομική κατάσταση στη Βραζιλία, με μεγάλη ευθύνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς η χώρα μέτρησε την Τρίτη αριθμό ρεκόρ στους θανάτους από τον κορωνοϊό ενώ το σύστημα υγείας έχει πια καταρρεύσει σε πολλές πόλεις.
Την εποχή του έτους που άλλοτε οι Βραζιλιάνοι ασχολούνταν με το… καρναβάλι, η πανδημία έχει σαρώσει τη χώρα, καταγράφοντας μόνο την Τρίτη 1.972 νέα θύματα και φέρνοντας το σύνολο των θανάτων πάνω από το επίπεδο των 266.000. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια.
Έκθεση του εδρεύοντος στο Ρίο ντε Τζανέιρο ινστιτούτου Fiocruz, που επικαλείται και το BBC, αναφέρει ότι στις 25 από τις 27 πρωτεύουσες των πολιτειών της Βραζιλίας πάνω από 80% των μονάδων εντατικής θεραπείας είναι γεμάτο, ενώ στο Πόρτο Αλέγκρε και το Κάμπο Γκράντε δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι εντατικής διαθέσιμο πια.
Τα στοιχεία, αναφέρει το ινστιτούτο, δείχνουν «την υπερφόρτωση και κατάρρευση του συστήματος υγείας», ενώ με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιδημιολόγος του ινστιτούτου Ζεσέμ Ορελάνα προειδοποίησε πως «η μάχη ενάντια στην Covid-19 χάθηκε το 2020 και δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα ανατροπής της τραγικής αυτής κατάστασης στο πρώτο εξάμηνο του 2021».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίσουμε στο θαύμα από τον μαζικό εμβολιασμό, ή μια ριζοσπαστική αλλαγή στη διαχείριση της πανδημίας».
Την ίδια ώρα δεν διαφαίνεται διέξοδος από το πρόβλημα λαϊκιστικής ηγεσίας της χώρας, καθώς τη Δευτέρα αποσύρθηκαν αναπάντεχα οι κατηγορίες που βάρυναν τον δημοφιλή αριστερό πρώην πρόεδρο της χώρας Λούλα ντα Σίλβα, κάτι που τον φέρνει αναβαπτισμένο πλέον ως πολύ πιθανό υποψήφιο της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές της χώρας το 2022 απέναντι στον σημερινό -επίσης λαϊκιστή- πρόεδρο της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρου. Ο τελευταίος φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ανεπαρκή αντιμετώπιση ενός ιού στον οποίον ο ίδιος έχει δείξει ότι δεν πιστεύει.
Τυχόν τέτοιο δίλημμα μεταξύ δύο δημαγωγικών υποψηφιοτήτων στις εκλογές μιας βαριά πληγωμένης από τον κορωνοϊό χώρας αναμένεται να οξύνει τον διχασμό και τα πάθη στη Βραζιλία τους επόμενους μήνες, βαθαίνοντας τα τραύματά της.
«Σήμερα η Βραζιλία συνιστά απειλή για την ανθρωπότητα και ένα υπαίθριο εργαστήριο στο οποίο η ατιμωρησία στη διαχείριση φαίνεται να αποτελεί κανόνα», σχολίασε ο δρ Ορελάνα.
Πηγή: ΒΒC, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων