Μέτωπο των ΗΠΑ και με Κίνα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν είναι αλήθεια ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, τότε η πρώτη, επί προεδρίας Μπάιντεν, συνάντηση ανωτάτου επιπέδου αντιπροσωπειών της Αμερικής και της Κίνας στο Ανκορατζ της Αλάσκας δεν προοιωνίζεται τίποτα το καλό για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Σε μια εντελώς ασυνήθιστη στα χρονικά της διπλωματίας εξέλιξη, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών αντάλλασσαν επί μία ολόκληρη ώρα, την Πέμπτη, οξύτατες κατηγορίες μπροστά στους δημοσιογράφους, οι οποίοι περίμεναν να καλύψουν τις, κατά τα ειωθότα, ολιγόλεπτες, εισαγωγικές δηλώσεις των δύο αντιπροσωπειών, προτού αυτές αποσυρθούν για τις κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις τους.

Την αρχή έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος εκπροσωπούσε τη χώρα του μαζί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Στη σύντομη, αλλά τοξική εισαγωγή του, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε τις «βαθιές ανησυχίες για τις δραστηριότητες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στο Σινγιάνγκ, του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν, των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της άσκησης οικονομικής πίεσης στους συμμάχους μας». 

Απαντώντας ο υπ’ αριθμόν ένα αξιωματούχος της Κίνας για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιανγκ Τζιετσί, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος, επιδόθηκε σε έναν μακροσκελή μονόλογο, που κράτησε δεκαπέντε λεπτά, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για ηγεμονισμό, πειθαναγκασμό άλλων εθνών και για ενδημικό ρατσισμό, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στο κίνημα κατά των φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας Black Lives Matter. Υστερα από αυτό, ο Μπλίνκεν ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μείνουν στις θέσεις τους, για να ακολουθήσουν νέοι γύροι αμοιβαίων κατηγοριών, με τη συμμετοχή του Σάλιβαν και του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Η οξεία αντιπαράθεση προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και στις δύο χώρες. Αμερικανός αξιωματούχος κατηγόρησε την κινεζική αντιπροσωπεία για «υπεροψία» και «θεατρική συμπεριφορά» εσωτερικής κατανάλωσης. Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι, αν και οικοδεσπότες της συνόδου, ηλέκτρισαν σκόπιμα την ατμόσφαιρα. Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρομοίασαν τη σύνοδο με το «Συμπόσιο της Πύλης Χονγκ», ιστορικό γεγονός του 206 π.Χ. όπου ένας πολέμαρχος κάλεσε έναν άλλο σε δείπνο με στόχο να τον δολοφονήσει.

Πάντως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν χθες και, αν έχουν δίκιο τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις κύλησαν σε πολύ χαμηλότερους τόνους από την επεισοδιακή πρεμιέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT