Οι κάλπες της Τρίτης κρίνουν την τύχη του Νετανιάχου

Οι κάλπες της Τρίτης κρίνουν την τύχη του Νετανιάχου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ισραηλινοί, την τελευταία διετία, εγκλωβίστηκαν σε έναν ατέρμονα κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων. Την Τρίτη θα βρεθούν για τέταρτη φορά μπροστά στην κάλπη. Τώρα, όμως, οφείλουν να συνυπολογίσουν έναν ακόμα παράγοντα: ο νέος πρωθυπουργός –ακόμα και αν είναι… ο παλιός– θα κληθεί να αντιμετωπίσει στις ΗΠΑ τους Δημοκρατικούς τους οποίους ο Νετανιάχου συστηματικά αποξένωσε. 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν ως πιθανούς νικητές της 23ης Μαρτίου τέσσερις υποψήφιους: τρεις από κόμματα της Δεξιάς (τον Νετανιάχου, τον πρώην υπουργό Αμυνας Ναφτάλι Μπένετ και τον πρώην υπουργό Παιδείας Γεδεών Σάαρ) και έναν κεντρώο, τον Γιαΐρ Λαπίντ. Απαντες διακηρύττουν την απόλυτη ανάγκη αποκατάστασης της δικομματικής ισορροπίας στις σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ. Ακόμα και ο Νετανιάχου, που χρησιμοποίησε ως λάβαρο τη στενή σχέση του με τον Ντόναλντ Τραμπ, σήμερα διαλαλεί τη μακροχρόνια φιλία του με τον Τζο Μπάιντεν και άλλους Δημοκρατικούς. Οι πολέμιοί του, ωστόσο, επισημαίνουν ότι πέρασε ένας μήνας από την ορκωμοσία του μέχρι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος να κάνει το εθιμοτυπικό τηλεφώνημα στον «βασιλιά Μπίμπι».

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, πρώην τηλεπαρουσιαστής ειδήσεων, έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας Παλαιστινιακού Κράτους και, προφανώς, είναι η πιο «εύπεπτη» επιλογή για τους κεντρώους Δημοκρατικούς, που δεσμεύονται μεν στην υποστήριξη του Ισραήλ αλλά δεν ανέχονται τη δεξιά κλίση του Νετανιάχου. Ο επόμενος Iσραηλινός ηγέτης θα αναδειχθεί μέσα από το διετές πολιτικό τέλμα. Οι πρώτες δύο εκλογικές αναμετρήσεις δεν ανέδειξαν κυβέρνηση. Η τρίτη, η οποία διενεργήθηκε στην αρχή της πανδημίας, «γέννησε» έναν «άβολο» συνασπισμό αντιπάλων, που σπαράζονταν επί επτά μήνες, προτού τελικά καταρρεύσει. 

Τώρα, η μεγαλύτερη απειλή για τον Νετανιάχου βρίσκεται στα δεξιά του. Αμφότεροι οι Μπένετ και Σάαρ, πρώην σύμμαχοί του, είναι πιο συντηρητικοί και ίσως αντλήσουν ψήφους από τον συνασπισμό των δεξιών και υπερ-ορθόδοξων κομμάτων. Στο οργιώδες παζάρι που θα ακολουθήσει τις εκλογές, Μπένετ και Σάαρ δήλωσαν ότι επιθυμούν να ενώσουν δυνάμεις, ακόμα και με τους κεντρώους του Λαπίντ και άλλες φράξιες που βδελύσσονται τον Νετανιάχου. Στόχος να του αποστερήσουν τον πρωθυπουργικό θώκο. Ετσι, ο υπόδικος πρωθυπουργός του Ισραήλ, προκειμένου να επανεκλεγεί, αναζητεί συμμάχους όλο και πιο δεξιά. Πρόσφατα εναγκαλίστηκε ό,τι απέμεινε από το εκτός νόμου κόμμα Καχ, μία εβραϊκή εξτρεμιστική ομάδα, η οποία απαιτούσε στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των Αράβων Ισραηλινών. Ο συνασπισμός που θα συστήσει, εφόσον κερδίσει, θα είναι ο πιο συντηρητικός. Θα χρειαστούν όλα τα διαβόητα πολιτικά τεχνάσματά του, προκειμένου να ελέγξει τους οπαδούς του, κατά την προσέγγιση με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. 

Αντιθέτως, σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού από τους Μπένετ και Σάαρ, παρά τη δεξιόστροφη κλίση τους, θα περιλαμβάνει μετριοπαθή κόμματα, διευκολύνοντας την αναθέρμανση των σχέσεων με τους Δημοκρατικούς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT