Ο νέος κορωνοϊός, που προκάλεσε την πανδημία σπέρνοντας τον θάνατο σε περίπου 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από τις νυχτερίδες και μεταδόθηκε στον άνθρωπο με τη βοήθεια κάποιου ενδιάμεσου ζώου-ξενιστή. Αυτό είναι το κοινό συμπέρασμα του κλιμακίου των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και Κινέζων συναδέλφων τους. Στο πόρισμα, που ακόμη δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, αποκλείεται ή καλύτερα θεωρείται «εξαιρετικώς απίθανο» το ενδεχόμενο ο ιός να διέφυγε, κατά τύχη, από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, της πρώτης επιδημικής εστίας. Κατά πόσον οι επιστημονικές διαπιστώσεις απεικονίζουν την πραγματικότητα αμφισβητείται από πολλούς και αποτελεί ακόμη μία αίτια κλιμάκωσης της σινοαμερικανικής έντασης.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο CNN ότι «οι ΗΠΑ διατηρούν αμφιβολίες για τη μεθοδολογία και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη δημιουργία της έκθεσης», υπονοώντας ότι την υπαγόρευσε το Πεκίνο. Πολλοί ειδικοί είχαν εμφανιστεί εξαιρετικώς καχύποπτοι στην έρευνα του ΠΟΥ στη Γουχάν, χαρακτηρίζοντάς την ανεπαρκή και ιδιαιτέρως ευνοϊκή για την Κίνα. Αλλωστε, Κινέζοι επιστήμονες, που εργάζονται για την κυβέρνησή τους, είχαν διαρκώς την εποπτεία της εργασίας των διεθνών εμπειρογνωμόνων. Επίσης, κατά την επίσκεψη του κλιμακίου του ΠΟΥ στην πόλη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν ανεπεξέργαστα στοιχεία για τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού στη Γουχάν στα τέλη του 2019. Το πόρισμα έχει έκταση 123 σελίδων και συνυπογράφεται από 17 διεθνείς ειδικούς και 17 Κινέζους επιστήμονες. Σε αυτό, εξετάζονται αρκετές θεωρίες σχετικά με το πώς μεταδόθηκε ο ιός στον άνθρωπο, με την επικρατέστερη να είναι η μετάδοσή του από τις νυχτερίδες με τη βοήθεια ξενιστή.
Διεθνείς επιστήμονες έχουν καλέσει τον ΠΟΥ να εκπονήσει νέα έρευνα και να μην αποκλείσει τόσο εύκολα το ενδεχόμενο ο ιός είτε να διέφυγε από το Ινστιτούτο Ιολογίας είτε να μόλυνε κάποιον εργαζόμενο εκεί.