Πράσινο φως από Ευρώπη, πορτοκαλί από Γερμανία για το AstraZeneca

Πράσινο φως από Ευρώπη, πορτοκαλί από Γερμανία για το AstraZeneca

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca και των σπάνιων μορφών θρόμβωσης που έχει παρουσιάσει πολύ μικρός αριθμός εμβολιασμένων Ευρωπαίων, σημείωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα ανακοίνωση για το ζήτημα. Ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν έχει αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο «και η ανάλυση συνεχίζεται». Εως τώρα η επεξεργασία των κρουσμάτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν έχει οδηγήσει στον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου (ηλικία, φύλο, ιατρικό ιστορικό) για τις σπάνιες αυτές παθήσεις. Ο ΕΜΑ επαναλαμβάνει ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων των παρενεργειών.

Εν τω μεταξύ, περισσότερα από 107 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 θα έχουν παραδοθεί στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έως το τέλος της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιτυγχάνεται έτσι ο –αναθεωρημένος προς τα κάτω, εξαιτίας της AstraZeneca– στόχος για 100 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του α΄ τριμήνου του 2021.

Η Ελλάδα

Παράλληλα, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε χθες στους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών, αν οι παραδόσεις του β΄ τριμήνου (360 εκατομμύρια δόσεις) τηρήσουν τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα, το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδας που θα είναι πλήρως εμβολιασμένο θα φτάσει το 57,1% στις 30 Ιουνίου. Το υψηλότερο ποσοστό θα είναι αυτό της Δανίας (79,9%) και το χαμηλότερο, χωρίς αναδιανομή δόσεων, θα είναι της Τσεχίας (44,3%).

Οπως γνωστοποίησε η Κομισιόν, οι παραδόσεις από τις Pfizer/BioNTech θα φτάσουν τα 67,5 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του α΄ τριμήνου, υπερβαίνοντας τον στόχο των 66 εκατομμυρίων. 

Η Moderna θα παραδώσει 9,8 εκατομμύρια δόσεις (έναντι στόχου 10 εκατομμυρίων) και η AstraZeneca 29,7 εκατομμύρια δόσεις (έναντι του τελικού στόχου 30 εκατομμυρίων και αρχικού 120 εκατομμυρίων). Τέλος, σχετικά με τον πρόσφατα ενισχυμένο μηχανισμό εξουσιοδότησης εξαγωγών εμβολίων, αναφέρθηκε ότι (με βάση τα στοιχεία της Δευτέρας) έχουν κατατεθεί 491 αιτήσεις για εξαγωγές, 483 έχουν γίνει δεκτές, μία έχει απορριφθεί, ενώ επτά ακόμα εξετάζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT