Ένα και πλέον χρόνο μετά την επιβολή των πρώτων lockdown απ’ άκρη σ’ άκρη της Γηραιάς Ηπείρου, οι παράγοντες του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν είναι πλέον κοινοί και απαράλλακτοι για το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς η παράμετρος του εμβολιασμού του πληθυσμού έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, αρκετά διαφορετικά από χώρα σε χώρα.
Οι μαζικοί εμβολιασμοί σε συνδυασμό με την κόπωση των πολιτών και τον πονοκέφαλο των κυβερνήσεων για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν καταστήσει το lockdown μέρος μίας δύσκολης εξίσωσης, η οποία χρειάζεται διαφορετικούς υπολογισμούς σε κάθε χώρα, ανάλογων των διαφορετικών δεδομένων στην πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της «ευρωπαϊκής δυσαρμονίας» όσον αφορά τα τρέχοντα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας είναι το τι συμβαίνει στις δύο πλευρές της Μάγχης: Τη στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα έχουν χαλαρώσει σημαντικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι πολίτες ξεχύνονται στα πάρκα και τις πλατείες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε αυστηροποίηση του lockdown σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια για έναν μήνα, ώστε να θέσει σε έλεγχο την κλιμακούμενη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας.
Στον απόλυτο αντίποδα της δύσκολης απόφασης του Γάλλου προέδρου για σκλήρυνση των περιοριστικών μέτρων, οι νότιοι γείτονες των Γάλλων ξεπέρασαν ακόμη και τους Βρετανούς, τολμώντας μέχρι και μία δειλή επιστροφή στην κανονικότητα των μαζικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος, το οποίο εξετάζει το κατά πόσο και κατά ποίον τρόπο μπορούν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με πολύ κόσμο στην εποχή του κορωνοϊού, οι ισπανικές αρχές επέτρεψαν τη διοργάνωση μίας συναυλίας με 5.000 άτομα το περασμένο Σάββατο στη Βαρκελώνη.
Μάλιστα, οι θεατές δεν χρειαζόταν να τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους, με μοναδική τους υποχρέωση να φορούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας και να έχουν πραγματοποιήσει προηγουμένως τεστ για την COVID-19.
Ακόμη νοτιότερα και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, τα πράγματα θυμίζουν ακόμη περισσότερο «την παλιά ζωή μας», με την καθημερινότητα στο Ισραήλ να έχει επιστρέψει εδώ και περίπου ένα μήνα σε κάτι πολύ κοντινό στην προ-κορωνοϊού εποχή, καθότι έχει εμβολιαστεί περισσότερο από το 50% του πληθυσμού.
Με τα νέα κρούσματα να έχουν πέσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, είναι ανοιχτά πλέον τα μπαρ και τα εστιατόρια, ενώ με παρουσία θεατών λαμβάνουν χώρα οι παραστάσεις, οι συναυλίες και οι αθλητικοί αγώνες. Μοναδική προϋπόθεση για όλες αυτές τις δραστηριότητες το «πράσινο διαβατήριο», το οποίο επιβεβαιώνει ότι ο εκάστοτε πολίτης έχει υποβληθεί στον αναγκαίο διπλό εμβολιασμό.
Τέλος, μία μικρή επιστροφή στον Βορρά μας υπενθυμίζει ότι τα πράγματα δεν είναι παντού «ιδανικά». Παρότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πήρε πίσω τα περί αυστηρού lockdown τις ημέρες του Πάσχα, πραγματοποίησε έκκληση για τήρηση των περιοριστικών μέτρων και κατά την εορταστική περίοδο, τονίζοντας ότι «οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μπορούν να κερδίσουν μόνοι τους τη μάχη κατά του τρίτου κύματος της πανδημίας». Μολαταύτα, οι δειλές προσπάθειες για επιστροφή σε μαζικά πολιτιστικά δρώμενα δεν λείπουν ούτε στη Γερμανία, με την τήρηση των αποστάσεων να παραμένει όμως σε πλήρη ισχύ.
Ακολουθεί μία φωτογραφική αποτύπωση της δυσαρμονίας που χαρακτηρίζει την τρέχουσα καθημερινότητα της πανδημίας, όπως τη βιώνουν οι πολίτες των πέντε προαναφερθεισών χωρών.