Ένα εκατ. θύματα της COVID-19 εντός τριών μηνών

Ένα εκατ. θύματα της COVID-19 εντός τριών μηνών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα θλιβερό ορόσημο της πανδημίας σηματοδοτεί η χθεσινή ημέρα, καθώς οι νεκροί από COVID-19 σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια, σύμφωνα με την καταμέτρηση που πραγματοποιεί το πρακτορείο Reuters. Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, οι ημερήσιοι θάνατοι αυξήθηκαν σε πολλά κράτη και ιδιαίτερα σε Ινδία και Βραζιλία, γεγονός που οφείλεται –σύμφωνα με τους ειδικούς– στην επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών, αλλά και στην κόπωση των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα. Χρειάστηκε ένας χρόνος για να φτάσουν τα θύματα της πανδημίας τα δύο εκατομμύρια, αλλά περίπου τρεις μήνες για να αγγίξει ο θλιβερός απολογισμός τα τρία εκατομμύρια.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανατρέπει την επικρατούσα τάση για τη θέσπιση εμβολιαστικών διαβατηρίων. Η δρ Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος Τύπου του διεθνούς Οργανισμού, δήλωσε χθες ότι «επί του παρόντος ο ΠΟΥ δεν θεωρεί ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού μπορούν να αποτελέσουν προαπαιτούμενο για την είσοδο ή την έξοδο σε κάποια χώρα, διότι δεν γνωρίζουμε ακόμα αν ο εμβολιασμός αποτρέπει, εκτός από τη νόσηση, τη μετάδοση του κορωνοϊού». 

Προειδοποίησε, επίσης, ότι τέτοιου είδους ταξιδιωτικά έγγραφα θα ενισχύσουν τις διακρίσεις κατά των ανεμβολίαστων. Αντιθέτως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε χθες ότι τα εμβολιαστικά διαβατήρια θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα «μία πραγματικότητα της ζωής» όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα διεθνή ταξίδια θα ξεκινήσουν από τις 17 Μαΐου, παρότι κάποιοι από τους αγαπημένους προορισμούς των συμπατριωτών του είχαν προβλήματα με την πανδημία. Ο αρμόδιος υπουργός για την εμβολιαστική εκστρατεία του Ηνωμένου Βασιλείου, Ναντίμ Ζαχάουι, απέκλεισε το ενδεχόμενο υποχρέωσης εμβολιαστικού διαβατηρίου για την είσοδο σε παμπ και εστιατόρια στην Αγγλία, το επόμενο δίμηνο, χωρίς ωστόσο να ισχυριστεί το ίδιο και για το απώτερο μέλλον. 

Αρχισαν τα προβλήματα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου. Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι η ομάδα της δεν πρόκειται να συμμετάσχει προκειμένου να προστατευθούν οι αθλητές από την COVID-19. Την ίδια στιγμή, ιαπωνικά ΜΜΕ ανέφεραν την αναβολή αγώνων υδατοσφαίρισης εξαιτίας της αδυναμίας των ξένων αξιωματούχων να εισέλθουν στη χώρα, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Η μεγαλύτερη απειλή για την Ολυμπιάδα προέρχεται από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ιαπωνία. Την Κυριακή, η Οσάκα κατέγραψε περισσότερα ημερήσια κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη ημέρα από την αρχή της πανδημίας. 

Τέλος, η πιο αισιόδοξη εξέλιξη για την επιστροφή της παγκόσμιας κοινότητας στην κανονικότητα, είναι η έναρξη λειτουργίας της ταξιδιωτικής «φυσαλίδας» μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας στις 19 Απριλίου. Υστερα από ένα χρόνο απόλυτης απομόνωσης, η Νέα Ζηλανδία ανοίγει ξανά τις θύρες της στους ταξιδιώτες από την Αυστραλία που πλέον δεν έχουν υποχρέωση παραμονής σε καραντίνα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT