Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά της Ιαπωνίας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει σταδιακά την απόρριψη στη θάλασσα του μολυσμένου νερού από από το κατεστραμμένα πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Μετά την Κίνα, που έκανε λόγο για «εξαιρετικά ανεύθυνη» κίνηση, η Νότια Κορέα κάλεσε για εξηγήσεις τον Ιάπωνα πρεσβευτή, Κόιτσι Αϊμπόσι.
Η απόφαση αψηφά τις αντιδράσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, ειδικά από πλευράς των εργαζομένων στην αλιεία στη Φουκουσίμα, που εναντιώνονται στην ιδέα εξ αρχής.
Η κίνηση του Τόκιο βάζει τέλος στον διάλογο που διεξαγόταν τα τελευταία επτά χρόνια για το πώς θα διαχειρίζονταν οι αρχές τα μολυσμένα ύδατα τα οποία προέρχονταν από τη βροχή, τα υπόγεια ρεύματα και τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων σε τήξη μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.
Η διαδικασία για την απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα αρχίσει σε περίπου δύο χρόνια και αναμένεται να κρατήσει δεκαετίες, διευκρίνισε η ιαπωνική κυβέρνηση.
Παρείχε, παράλληλα, διαβεβαιώσεις πως το νερό θα πρέπει να υποστεί επεξεργασία ώστε να αφαιρεθούν βλαπτικά ισότοπα και θα αραιωθεί ώστε να μην παραβιάζονται τα διεθνή πρότυπα, χωρίς, πάντως όπως φαίνεται, να αμβλύνει τις αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή.