Αλλεπάλληλες επιθέσεις σε ισραηλινά και ιρανικά πλοία

Αλλεπάλληλες επιθέσεις σε ισραηλινά και ιρανικά πλοία

Εκατέρωθεν χτυπήματα, οφθαλμόν αντί οφθαλμού, μεταξύ των δύο χωρών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλεπάλληλα εκατέρωθεν πλήγματα κατά μη πολεμικών σκαφών επιδίδονται πλέον το Ισραήλ και το Ιράν, σύμφωνα με ρεπορτάζ στις δύο χώρες, την ώρα που συζητείται στη Βιέννη η ανάσταση της Συμφωνίας της Τεχεράνης για τα πυρηνικά του Ιράν.

Μία εβδομάδα μετά το πλήγμα στο ιρανικό φορτηγό πλοίο Saviz, που περιπολούσε στην Ερυθρά Θάλασσα και για το οποίο το Ισραήλ φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη – σύμφωνα με ρεπορτάζ – σε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον, το Ιράν φέρεται να έπληξε την Τρίτη ισραηλινό εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Ομάν.

Ρεπορτάζ από το Ισραήλ αναφέρουν ότι την επίθεση στο Saviz έκαναν μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, είδηση που αναμετέδωσε και η κρατική τηλεόραση της χώρας, αποδίδοντας την επίθεση στο ότι το ιρανικό πλοίο ήταν σταθμευμένο εκεί για πολύ μεγάλο διάστημα εγείροντας υποψίες για κατασκοπεία αλλά και ότι αποτελεί εφαλτήριο στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ιρανών στην περιοχή.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ιρανικό πλοίο έγινε στόχος επίθεσης

Η ιρανική πλευρά απάντησε ότι το Saviz είχε σταθμεύσει για να επιτηρεί την περιοχή που μαστίζεται από πειρατές.

Την Τρίτη ιρανικά πυρά έπληξαν το ισραηλινό εμπορικό σκάφος Hyperion Ray στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προκαλώντας μόνο μικρής έκτασης ζημιές, χωρίς κάποιον τραυματισμό. Τον Μάρτιο είχε προηγηθεί άλλη επίθεση σε ισραηλινό πλοίο, πάλι ιδιοκτησίας του Ισραηλινού εφοπλιστή Ραμί Ουνγκέρ.

Συνολικά έχουν σημειωθεί τουλάχιστον τρεις επιθέσεις κατά πλοίων ισραηλινών συμφερόντων από τον Φεβρουάριο, ενώ οι Ιρανοί έχουν υποσχεθεί αντίποινα για το πλήγμα στο Saviz.

Πηγή: Ι24, Τhe New York Times, The Media Line

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT