ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τη λύση της ψηφοφορίας στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU την Τρίτη προτείνουν στελέχη των δύο κομμάτων, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στην επιλογή του υποψήφιου καγκελαρίου της συντηρητικής παράταξης της Γερμανίας. Οι δύο διεκδικητές, πρωθυπουργοί των κρατιδίων της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλίας και Βαυαρίας, Αρμιν Λάσετ και Μάρκους Ζέντερ, παραμένουν ανυποχώρητοι, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου.
Συνήθως, τα δύο αδελφά κόμματα καθορίζουν τον υποψήφιο καγκελάριο με ομόφωνη απόφαση και είθισται αυτός ή αυτή να είναι ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος, του Χριστιανοδημοκρατικού CDU. Μόνο δύο φορές στην Ιστορία έχουν πάει σε εκλογές με επικεφαλής τον πρόεδρο του CSU και έχουν χάσει και τις δύο. Οπως, όμως, επιβεβαίωσε μία ακόμη δημοσκόπηση χθες, στην εφετινή αναμέτρηση ο Βαυαρός Ζέντερ, πρόεδρος του CSU, θεωρείται μακράν ο καταλληλότερος. Σύμφωνα με την Infratest Dimap, μεταξύ των υποστηρικτών των δύο κομμάτων το 72% θεωρεί καταλληλότερο τον Ζέντερ και το 17% τον Λάσετ.
Το ερώτημα είναι αν αυτή η στήριξη μεταφράζεται σε ψήφους μεταξύ του ευρύτερου εκλογικού σώματος. Το CSU τοποθετείται δεξιότερα από τον γερμανικό μεσαίο χώρο, η κατάληψη του οποίου εγγυάται τη νίκη στις εκλογές. Ο ίδιος ο Ζέντερ υπήρξε επί χρόνια εκπρόσωπος της πιο σκληρής Δεξιάς, υπερασπιστής της άποψης ότι η Χριστιανοδημοκρατία πρέπει να αντιγράψει ιδέες και ρητορική της Ακροδεξιάς για να την εξουδετερώσει.
Ετσι, ο Ζέντερ ήταν από τους πιο σκληρούς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους το 2012 και στο μεταναστευτικό το 2015, ενώ εκνεύρισε τους κατοίκους της υπόλοιπης χώρας με την απαίτησή του να συνεισφέρουν λιγότερο στον προϋπολογισμό τα πλούσια κρατίδια, όπως η Βαυαρία.
Τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει προφίλ σε πολλά ζητήματα, παρουσιαζόμενος ως ενωτική φιγούρα υπό την Αγκελα Μέρκελ και υιοθετώντας προωθημένες θέσεις σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ενδεχομένως προετοιμαζόμενος για μια συγκυβέρνηση με τους Πράσινους.
«Οπως συμβαίνει πάντα με τον Ζέντερ, το ερώτημα είναι αν το προφίλ του φρεσκο-πρασινοξεπλυμένου, σοβαρού, που αγαπάει τα δένδρα, προστατεύει τις μέλισσες και προωθεί τις γυναίκες είναι σοβαρό ή αν απλώς είναι μια ελκυστική νέα μεταμφίεση», σχολίασε η Μάριαμ Λου στην εφημερίδα Die Zeit.
Η διαμάχη έχει προξενήσει απελπισία σε σχολιαστές όπως ο Τόμας Φρίκε του περιοδικού Spiegel, ο οποίος μεταξύ σοβαρού και αστείου πρότεινε τη μετάθεση των εκλογών του Σεπτεμβρίου για λίγους μήνες, προκειμένου τώρα η χώρα να ασχοληθεί με τη συγκράτηση του τρίτου κύματος του κορωνοϊού, αντί να αναλώνεται σε εκλογολογία.
«Βρισκόμαστε σε μια δραματική φάση… και τι κάνουν οι υποψήφιοι ηγέτες; Τσακώνονται για το ποιος από τους δύο είναι ο καταλληλότερος», σημείωσε ο Φρίκε.