Κορωνοϊός: Δύσκολη η επίτευξη συλλογικής ανοσίας τη φετινή χρονιά

Κορωνοϊός: Δύσκολη η επίτευξη συλλογικής ανοσίας τη φετινή χρονιά

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέφικτη, τουλάχιστον φέτος, φαίνεται ότι είναι η επίτευξη συλλογικής ανοσίας (ανοσίας της αγέλης) σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, πραγματικότητα την οποία αποδίδουν στη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, αλλά και την ενίσχυση της διστακτικότητας των πολιτών όσον αφορά τον εμβολιασμό.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να  βιώσουμε «καθαρή έξοδο» από την πανδημία. Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαλειφθεί ποτέ, αλλά θα γίνει μία διαχειρίσιμη απειλή που θα εξακολουθήσει να προκαλεί νοσηλείες και θανάτους αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Πόσο μικρότερη θα είναι αυτή η κλίμακα εξαρτάται από το ποσοστό των εμβολιασμένων, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη και φυσικά από την εξελικτική πορεία του ίδιου του ιού. Ηδη, επισημαίνουν οι ειδικοί, έχει αποδειχθεί ότι ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται τάχιστα, χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει τις μελλοντικές του ιδιότητες. Η συνέχιση των εμβολιασμών, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, είναι αναγκαία ώστε να περιοριστούν η βαρύτητα και η συχνότητα των μελλοντικών αναζωπυρώσεων της πανδημίας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, ακόμα και αν τελικά εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος της Ε.Ε. Αντιθέτως, επισημαίνουν αναλυτές, το Sputnik V προκάλεσε τον διχασμό μεταξύ των κρατών της Ε.Ε., όπως σημειώνουν μέλη του ινστιτούτου μελετών German Marshall Fund των ΗΠΑ. Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν την πεποίθηση ότι το ρωσικό εμβόλιο δεν είναι παρά ένα όπλο ενίσχυσης της γεωπολιτικής ισχύος της Μόσχας. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν το χαρακτήρισε «μέσο προπαγάνδας και επιθετικής διπλωματίας», ενώ η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε, ανέφερε σε τιτίβισμά της, ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν βλέπει στο Sputnik V «μία θεραπεία για όλους, αλλά ένα υβριδικό όπλο για να διαιρέσει και να κυριαρχήσει».

Μία παραδοξότητα που επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, εξάλλου, είναι ότι η βραδύτητα εξέλιξης του ρωσικού εμβολιαστικού προγράμματος δεν συνάδει με την ύπαρξη ενός φτηνού, εύκολα κατασκευάσιμου και αποτελεσματικού εμβολίου, όπως φέρεται να είναι το Sputnik V. Σήμερα οι ρωσικές αρχές έχουν χορηγήσει λιγότερο από 19 εκατομμύρια εμβολιαστικές δόσεις σε 144 εκατομμύρια πληθυσμού. Προκειμένου να ενισχύσουν τη ζήτηση εμβολιασμών οι ρωσικές αρχές υποσχέθηκαν να δώσουν κουπόνια αξίας 11 ευρώ στους άνω των 60 ετών εφόσον εμβολιαστούν, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αν κανείς λάβει υπόψη ότι η μέση σύνταξη ανέρχεται σε 220 ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT