Ο κορωνοϊός «κατασκήνωσε» στο Έβερεστ: Στην τύχη τους οι ορειβάτες, σύγχυση για τα κρούσματα

Ο κορωνοϊός «κατασκήνωσε» στο Έβερεστ: Στην τύχη τους οι ορειβάτες, σύγχυση για τα κρούσματα

Καθώς το τελευταίο κύμα της πανδημίας χτυπάει με σφοδρότητα την Ινδία, το γειτονικό Νεπάλ μετατράπηκε και αυτό ταχύτατα σε εστία του νέου κορωνοϊού, παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς το τελευταίο κύμα της πανδημίας χτυπάει με σφοδρότητα την Ινδία, το γειτονικό Νεπάλ μετατράπηκε και αυτό ταχύτατα σε εστία του νέου κορωνοϊού, παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες (π.χ. 6.700 κρούσματα την 5η Μαΐου, με τις αντίστοιχες μολύνσεις πριν δύο εβδομάδες να είναι μόλις 1.100).

Μολαταύτα, παρότι η ασιατική χώρα βιώνει το πιο επιθετικό κύμα του ιού από την αρχή της πανδημίας, το βασικό τουριστικό της ατού παραμένει προσβάσιμο σε όσους τολμηρούς ταξιδιώτες επιθυμούν να το επισκεφθούν. Η υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το όρος Έβερεστ, δεν έχει παύσει να υποδέχεται ξένες αποστολές που επιδιώκουν να την κατακτήσουν.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Washington Post, η ακύρωση της περσινής σεζόν καλύφθηκε και με το παραπάνω φέτος, με 408 άδειες (αριθμός ρεκόρ) να δίνονται σε αποστολές που στοχεύουν να σκαρφαλώσουν στην υψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλάιων. Πέραν των τεράστιων δυσκολιών της ανάβασης, οι ορειβάτες έχουν φέτος να λάβουν υπόψη τους και μία άλλη σημαντική παράμετρο, αυτήν του ελέγχου της διασποράς της πανδημίας στο περιβάλλον των ορειβατών και στους ντόπιους πληθυσμούς.

Αναφορές για δεκάδες κρούσματα

Όπως αναφέρει η αμερικάνικη εφημερίδα, με τους αναβάτες να φέρουν την ευθύνη για την αποτροπή της διασποράς του ιού στο όρος, τα προβλήματα δεν άργησαν να εμφανιστούν. Συγκεκριμένα, η εκκένωση της κατασκήνωσης βάσης από επίδοξους αναβάτες και η ακόλουθη ανακάλυψη πολλών κρουσμάτων μεταξύ τους έχει εγείρει φόβους για πιθανή ευρεία διασπορά του ιού στο όρος, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την όποια ασφάλεια των επισκεπτών και των ντόπιων.

Για να ισχυροποιήσει τη σημαντική τουριστική βιομηχανία γύρω από τις αποστολές στο Έβερεστ, η κυβέρνηση του Νεπάλ ήρε το μέτρο για υποχρεωτική επταήμερη καραντίνα όσων εισέρχονται στη χώρα, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής ευθύνης στις ίδιες τις ορειβατικές αποστολές.

Σύμφωνα με την Washington Post, από τη στιγμή που κάποιος ορειβάτης περάσει το «κατώφλι» του όρους, δεν έχει πλέον καμία πρόσβαση σε τεστ για την COVID-19, εκτός και αν έχει φέρει ο ίδιος μαζί του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνουν τα δικά τους μέτρα οι εταιρείες που οργανώνουν τις αποστολές, ώστε να μειώσουν όσο είναι δυνατόν την έκθεση των αναβατών στον ιό.

Ο κορωνοϊός «κατασκήνωσε» στο Έβερεστ: Στην τύχη τους οι ορειβάτες, σύγχυση για τα κρούσματα-1

Όπως όμως αποδείχθηκε, τα μέτρα αυτά δεν υπήρξαν επαρκή. Στα τέλη Απριλίου καταγράφηκε η πρώτη εμφάνιση του ιού στην κατασκήνωση βάσης, ενώ λίγο αργότερα άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες αναφορές για αρκετά κρούσματα μεταξύ των κατασκηνωτών.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι ιστορίες που έρχονται από τα υψίπεδα του Νεπάλ είναι αντικρουόμενες. Παρότι οι νεπαλέζικες αρχές αναφέρουν την ύπαρξη μόλις τεσσάρων κρουσμάτων στην κατασκήνωση βάσης, οι αναφορές που έρχονται από τους ίδιους τους ορειβάτες είναι τελείως διαφορετικές, με ορισμένες να κάνουν λόγο μέχρι και για τριάντα κρούσματα στον ίδιο κατασκηνωτικό χώρο. Μάλιστα, μία αναβάτρια κάνει λόγο για αρκετές μη καταγεγραμμένες μολύνσεις στην κατασκήνωση, εκφράζοντας το ερώτημα: «Γιατί η κυβέρνηση κρύβει την αλήθεια;»

«Δίλημμα» η φετινή σεζόν

Σύμφωνα με έναν από τους γιατρούς που εργάζονται στην κατασκήνωση βάσης, η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ένα «δίλημμα» σχετικά με το αν πρέπει να ακυρωθεί ή όχι η φετινή ορειβατική σεζόν στο όρος, με την παράμετρο των εισοδημάτων των ντόπιων συνοδών και οδηγών να κρίνεται ως εξίσου σημαντική. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ορισμένες εταιρείες αποφάσισαν να ακυρώσουν τις αποστολές τους στα Ιμαλάια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σημειώνοντας με ανακοινώσεις τους ότι δεν θα προχωρήσουν σε αναβάσεις, εφόσον δεν έχει διασφαλιστεί ότι αυτές μπορούν να εξελιχθούν ανεμπόδιστα και χωρίς να εγείρουν κινδύνους για τους ορειβάτες, τους συνοδούς και τους οδηγούς τους και τις τοπικές κοινότητες.

Από την άλλη πλευρά, όσες εταιρείες επιλέγουν να πάρουν το ρίσκο και να οργανώσουν αποστολές, τονίζουν ότι έχουν γνώση των κινδύνων. «Είναι μεγάλο ρίσκο. Όμως από την άλλη, το τοπικό προσωπικό μας εδώ χρειάζεται τα χρήματα, για να ζήσει τις οικογένειες του», αναφέρει ενδεικτικά ο ιδιοκτήτης μίας εκ των πιο «τολμηρών» εταιρειών, η οποία σκοπεύει να συνεχίσει κανονικά με τις αποστολές της στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT