ΗΠΑ: Προστασία των δικαιωμάτων ομοφυλοφίλων και διεμφυλικών στην Υγεία

ΗΠΑ: Προστασία των δικαιωμάτων ομοφυλοφίλων και διεμφυλικών στην Υγεία

Η εν λόγω απόφαση αντιστρέφει την πολιτική Τραμπ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην προστασία των ομοφυλόφιλων και των διεμφυλικών από τις διακρίσεις λόγω φύλου, όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Η εν λόγω απόφαση αντιστρέφει την πολιτική Τραμπ, η οποία επεδίωκε να περιορίσει το πεδίο δικαιωμάτων τους σε ευαίσθητα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης.

«Ο φόβος των διακρίσεων μπορεί να οδηγήσει τα άτομα να παραιτηθούν από την υγειονομική φροντίδα, κάτι που μπορεί να επιφέρει σοβαρές, αρνητικές συνέπειες στην υγεία», δήλωσε ο γραμματέας του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, Ξαβιέ Μπεσέρρα.

«Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, χωρίς διακρίσεις ή παρεμβολές, περίοδο», τόνισε.

Όπως είπε ο ίδιος, η πολιτική του Μπάιντεν θα ευθυγραμμίσει το αμερικανικό υπουργείο Υγείας με μια απόφαση – ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία όριζε ότι οι ομοσπονδιακοί νόμοι κατά των διακρίσεων λόγω φύλου στην εργασία προστατεύουν επίσης τους ομοφυλόφιλους και τους διεμφυλικούς.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ είχε επιχειρήσει να περιορίσει την νομική προστασία κατά των διακρίσεων στην υγειονομική περίθαλψη, ορίζοντας ότι το φύλο καθορίζεται από αυτό με το οποίο γεννήθηκε κάποιος.

Η εν λόγω απόφαση σήμερα Δευτέρα σημαίνει ότι το τμήμα των πολιτικών δικαιωμάτων του υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών στις ΗΠΑ θα ερευνήσει εκ νέου τις καταγγελίες διακρίσεων σχετικών με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Τα νοσοκομεία, οι κλινικές και άλλες ιατρικές υπηρεσίες είναι πιθανό να έρθουν αντιμέτωπες με κυβερνητικές κυρώσεις για παραβιάσεις του σχετικού νόμου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει στην ουσία την πολιτική που είχε καθιερωθεί επί Ομπάμα. Το Σχέδιο για προσβάσιμη υγειονομική περίθαλψη περιελάμβανε απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου στον τομέα της Υγείας και η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ορίσει ότι αυτό θα εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις των ομοφυλοφίλων και των διεμφυλικών.  

Βασιζόταν σε μια ευρύτερη προσέγγιση του ζητήματος, με βάση την οποία το φύλο καθορίζεται από το πώς το αντιλαμβάνεται μέσα του το κάθε άτομο, που μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του γένους αρσενικού ή θηλυκού, ή και έναν συνδυασμό των ίδιο ή και τίποτα από τα δύο.

Πίσω από την αντιπαράθεση σχετικά με τα δικαιώματα των διεμφυλικών, υπάρχει  το ζήτημα της «δυσφορίας» που σχετίζεται με το φύλο και είναι κάτι που έχει αναγνωριστεί από γιατρούς.  Έχει να κάνει με τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει το γεγονός ότι το φύλο που αναγράφεται στην ταυτότητα δεν είναι ίδιο με το φύλο με το οποίο ένα άτομο αυτοπροσδιορίζεται.

Ιατρικές ομάδες και οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα υποστηρίζουν γενικώς τις ευρύτερες νομικές προστασίες για τους ομοφυλόφιλους και τους διεμφυλικούς, ενώ οι υπέρμαχοι του κοινωνικού και θρησκευτικού συντηρητισμού ήταν υπέρ μιας πιο περιορισμένης εκδοχής.

Πηγή: The New York Times

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT