Γαλλία: «Να παραιτηθούν από το στράτευμα»

Γαλλία: «Να παραιτηθούν από το στράτευμα»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Να παραιτηθούν από το στράτευμα κάλεσε όσους εν ενεργεία στρατιωτικούς στήριξαν –έστω και ανώνυμα– τη δημοσίευση της δεύτερης κατά σειράν επικριτικής προς την κυβέρνηση ανοικτής επιστολής, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου άμυνας της Γαλλίας, στρατηγός Φρανσουά Λεκουέντρ.

«Το πιο λογικό θα ήταν όσοι επιθυμούν να δημοσιοποιούν χωρίς κανένα περιορισμό τις θέσεις και τις πεποιθήσεις τους, να εγκαταλείψουν το στράτευμα», αναφέρει ο στρατηγός Λεκουέντρ σε επιστολή του, που εστάλη σε κάθε άνδρα και γυναίκα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Η επιστολή του στρατηγού, σε αντίθεση με παλαιότερες δηλώσεις του ιδίου και της υπουργού Αμυνας Φλοράνς Παρλί, μετά τη δημοσίευση του πρώτου άρθρου στο ακροδεξιό περιοδικό «Valeurs Actuelles», δεν περιείχε απειλητική γλώσσα και δεν προμήνυε κυρώσεις για όσους υπέγραψαν το κείμενο.

Η δεύτερη ανοικτή επιστολή δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής από το περιοδικό, τρεις εβδομάδες μετά το άρθρο εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών, μεταξύ τους και 20 απόστρατοι στρατηγοί, οι οποίοι κατήγγειλαν την απειλούμενη αποσύνθεση της Γαλλίας απέναντι στις «ορδές των προαστίων και τον ισλαμισμό» και την ανάγκη «στήριξης ηγετών, έτοιμων να καταπολεμήσουν την παρακμή». Αυτή τη φορά, οι συντάκτες του κειμένου υποστηρίζουν ότι είναι κατώτεροι αξιωματικοί, που «έλαβαν το βάπτισμα του πυρός» σε επιχειρήσεις στο Μάλι, στο Αφγανιστάν και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Οι συντάκτες διαπιστώνουν τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου και καλούν σε αγώνα για την επιβίωση της χώρας. 

«Εδώ και πολλές εβδομάδες, η υποχρέωση κάθε στρατιωτικού να εκτελεί χωρίς να σχολιάζει τις διαταγές έχει παραβιαστεί κατάφωρα. Οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό κατάφεραν, στο όνομα των προσωπικών τους απόψεων, να παρασύρουν τις ένοπλες δυνάμεις σε πολιτική συζήτηση, η οποία δεν τις αφορά και στην οποία δεν πρόκειται να εμπλακούν. Καλώ το στράτευμα να επιδείξει ευθυκρισία και διαύγεια σκέψης», γράφει ο στρατηγός Λεκουέντρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT