Ο εφιάλτης του πολέμου έχει επιστρέψει εδώ και μία εβδομάδα στη Μέση Ανατολή, με τις διπλωματικές προσπάθειες για άμεση αποκλιμάκωση να εντείνονται.
Την ίδια ώρα, οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και οι ομοβροντίες ρουκετών από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις εναντίον ισραηλινών πόλεων, συνεχίζονται έπειτα από μια πολυαίμακτη εβδομάδα.
Διαβάστε ακόμη: Δένδιας για μεσανατολικό: Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ
Η αιματηρή αυτή ιστορία ακολουθεί το ίδιο μοτίβο ξανά και ξανά: επεισόδια μεταξύ αράβων και ισραηλινών, εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και αεροπορικές επιδρομές ως αντίποινα από την πλευρά του Ισραήλ.
Αφότου άρχισε την περασμένη Δευτέρα ο νέος κύκλος βίας ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τις παλαιστινιακές οργανώσεις στον θύλακα, τον οποίο κυβερνά η Χαμάς, τουλάχιστον 221 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα Παλαιστίνιοι, έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ισραηλινοί πύραυλοι έχουν ανοίξει κρατήρες σε δρόμους της Γάζας, ενώ έχουν επίσης προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, βυθίζοντας σχεδόν ολόκληρη την περιοχή στο σκοτάδι.
Περισσότεροι από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών, οι οποίοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). Σημειώνεται πως περίπου 47.000 από τους εκτοπισμένους έχουν βρει καταφύγιο σε 58 σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Γενς Λέρκε, ένας εκπρόσωπος του OCHA στη Γενεύη.
Γνωστό το «σχέδιο»
Σύμφωνα με μαρτυρίες και από τις δύο πλευρές το «σχέδιο» είναι εδώ και χρόνια γνωστό: οι Παλαιστίνιοι τρέχουν σε υπόγεια και οι Ισραηλινοί κρύβονται σε καταφύγια. Όλα επανέρχονταν σε δήθεν φυσιολογικούς ρυθμούς με το πρώτο φως της ημέρας, ωστόσο η Μέση Ανατολή έγινε ξανά «καζάνι που βράζει».
Τα Ηνωμένα Εθνη έκρουσαν χθες τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να βρεθούν σύντομα τα δύο εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Γάζας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό, καθώς ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας που συνεχίζει να λειτουργεί αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα καυσίμων. Ηδη τα μπλακάουτ διαρκούν οκτώ έως 12 ώρες το εικοσιτετράωρο και αρκετές περιοχές δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Διαβάστε ακόμη: Η αθέατη τραγωδία της Γάζας
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενισχύει τις προσπάθειες άσκησης πίεσης για ανακωχή, πράγμα που αναμένεται να αποτυπωθεί και στη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Χθες η Ενωση χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητικό» γεγονός την ισοπέδωση του κτιρίου που στέγαζε διεθνή μέσα ενημέρωσης στη Γάζα, ενώ σε ανάλογους τόνους κινήθηκε η βρετανική κυβέρνηση, η οποία, επιπλέον, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις καταγγελίες του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες «23 σχολεία και 500 σπίτια, ιατρικές εγκαταστάσεις και δημοσιογραφικά γραφεία καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές» από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα.
«Ημέρα οργής» στη Δυτική όχθη
Στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον Αμερικανό απεσταλμένο Χάντι Αμρ να υπάρξει «παρέμβαση» της Ουάσιγκτον.
Νωρίτερα, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά σε συγκρούσεις με εκατοντάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές, ανακοίνωσε ο στρατός, ο οποίος σκότωσε δύο Παλαιστίνιους σε ξεχωριστές συγκρούσεις, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.
Πολλές συγκεντρώσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με τον στρατό, πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη στο πλαίσιο μιας γενικής απεργίας και «διαδηλώσεων οργής» κατά της ισραηλινής κατοχής και σε αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Γάζας.
Εκτός από την Δυτική Όχθη, γενική απεργία και διαδηλώσεις έγιναν επίσης και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε αραβικές πόλεις στο Ισραήλ.
Κοντά στη Ραμάλα, εκατοντάδες νέοι πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ σε στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί, οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Πολλοί ταραχοποιοί έριξαν πολλές σφαίρες προς την κατεύθυνση των στρατιωτών και ενός διοικητή στο περιθώριο της διαδήλωσης, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες στα πόδια», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας «ότι οι στρατιώτες απάντησαν ανοίγοντας πυρ».
Διπλωματικές προσπάθειες
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, υπεραμύνθηκε χθες της «διακριτικής» αλλά «εντατικής» διπλωματικής προσέγγισης των ΗΠΑ στο ζήτημα, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν τον πλέον βαρύνοντα ρόλο στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, δεν βιάζονται να αναλάβουν ενεργό δράση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.
Διαβάστε ακόμη: Βομβαρδισμοί και άνοιγμα περάσματος για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Μιλώντας από την Κοπεγχάγη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει κάθε διεθνή προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «σε τελική ανάλυση εναπόκειται στα αντιμαχόμενα μέρη να αποσαφηνίσουν ότι επιθυμούν ανακωχή» και επανέλαβε ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του» από τις ρουκέτες της Χαμάς. Παράλληλα, κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους «να προστατεύσουν τους αμάχους και ιδιαίτερα τα παιδιά», ενώ ζήτησε από το Ισραήλ «εξηγήσεις» για τον βομβαρδισμό πολυώροφου κτιρίου στη Γάζα, όπου στεγάζονταν διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το πρακτορείο Associated Press και τη τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.