Ανοιγμα συνόρων Ε.Ε. σε πλήρως εμβολιασμένους

Ανοιγμα συνόρων Ε.Ε. σε πλήρως εμβολιασμένους

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε συμφωνία για το άνοιγμα σε μη ζωτικές μετακινήσεις από τρίτες χώρες κατέληξαν χθες τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η συμφωνία, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, πρέπει να κυρωθεί επισήμως από το Συμβούλιο. Θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Βάσει του νέου καθεστώτος, πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από οποιαδήποτε χώρα θα μπορούν να επισκεφθούν την Ε.Ε. δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, υπό τον όρο ότι μπορούν να αποδείξουν πως έχουν εμβολιαστεί με κάποιο από τα σκευάσματα που έχουν εγκριθεί είτε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) είτε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές ήδη δέχονται ταξιδιώτες από τρίτες χώρες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που δεν περιλαμβάνονται σε καμία από τις δύο αυτές λίστες (δύο κινεζικά και το ρωσικό Sputnik V).

Παράλληλα, θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη μη εμβολιασμένα άτομα από τρίτες χώρες με χαμηλό δείκτη διασποράς του ιού (με τις χώρες προορισμού να διατηρούν τη δυνατότητα απαίτησης αρνητικών τεστ). Το νέο ανώτατο όριο κρουσμάτων που ορίζει ποιες χώρες θα συμπεριληφθούν σε αυτή τη «λευκή λίστα» συμφωνήθηκε να είναι τα 75 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ανά 14 ημέρες. Η πρόταση της Επιτροπής ήταν να αυξηθεί στα 100 κρούσματα. Χώρες όπως η Γερμανία πίεζαν να περιοριστεί στα 50, ενώ η Ελλάδα (μόνο) ζητούσε να αυξηθεί στα 200.  

Υπενθυμίζεται πως η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει τα μη ζωτικά ταξίδια από τρίτες χώρες από τον περασμένο Μάρτιο, με την εξαίρεση (που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Ιούνιο) χωρών με εξαιρετικά χαμηλή διασπορά του ιού. Η λίστα αυτή, που ανανεώνεται κάθε 15 ημέρες, επί του παρόντος περιλαμβάνει μόνο οκτώ χώρες, καθώς βασίζεται –μαζί με κριτήρια που αφορούν τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται και τον δείκτη θετικότητας– σε ένα πολύ απαιτητικό ανώτατο όριο κρουσμάτων (25 ανά 100.000 πληθυσμού ανά 14 ημέρες).

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης το «φρένο εκτάκτου ανάγκης» σε περίπτωση εντοπισμού παραλλαγών του ιού που χαρακτηρίζονται από το ECDC ως «υπό διερεύνηση» (πριν καν αναβαθμιστούν σε «παραλλαγές ανησυχίας»). Σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με το έγγραφο της συμφωνίας, τα μέτρα περιορισμού της εισόδου στην Ε.Ε. «θα πρέπει να υπόκεινται σε ταχύ συντονισμό σε επίπεδο Συμβουλίου, ώστε να είναι εφικτή μια κοινή προσέγγιση».
Σήμερα, εν τω μεταξύ, θα διεξαχθεί ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της πορτογαλικής προεδρίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τελική μορφή του κανονισμού για το ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό. Τα δύο «αγκάθια» που παραμένουν αφορούν τη δυνατότητα ή μη των κρατών-μελών να επιβάλλουν περαιτέρω περιορισμούς σε κατόχους του πιστοποιητικού (τεστ στην άφιξη, καραντίνα) και τη δωρεάν παροχή διαγνωστικών τεστ για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σχετικά με το πρώτο, συζητείται ο ορισμός κοινών επιδημιολογικών κριτηρίων που θα δίνουν τη δυνατότητα λήψης επιπλέον περιοριστικών μέτρων, με τους ευρωβουλευτές να επιμένουν (μάλλον αδιέξοδα) ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ζητούν την έγκριση της Κομισιόν για την επιβολή τους. Σχετικά με τα τεστ, η πλευρά του Κοινοβουλίου πρότεινε να χρηματοδοτηθεί η δωρεάν παροχή τους από το ESI (Emergency Support Instrument), το κοινοτικό ταμείο από το οποίο αντλήθηκαν οι πόροι για τις συμβάσεις προαγοράς των εμβολίων.

​​​​​​Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται σε δεύτερη φάση να ταξινομεί διαφορετικές περιοχές χωρών-προορισμών Βρετανών τουριστών διαφορετικά, ανάλογα με την επιδημιολογική τους εικόνα. Ετσι, π.χ., συγκεκριμένα νησιωτικά συμπλέγματα της Ελλάδας ενδέχεται να «πρασινίσουν», ενώ η υπόλοιπη χώρα παραμένει στο «πορτοκαλί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT