ΠΑΡΙΣΙ. Ανοιξαν χθες στη Γαλλία οι χώροι εστίασης και τα μουσεία, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εξι πελάτες θα μπορούν να κάθονται σε κάθε τραπέζι, εφόσον αυτά βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται χρονικά στις εννέα το βράδυ, από τις επτά που ήταν μέχρι την Τρίτη. Ανάλογα διστακτικά βήματα χαλάρωσης υιοθέτησαν η Αυστρία, τα περισσότερα κρατίδια της Γερμανίας και η Βρετανία.
Την επανέναρξη λειτουργίας των εμβληματικών καφέ της γαλλικής πρωτεύουσας γιόρτασε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήπιε τον καφέ του με τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ κοντά στο Μέγαρο των Ηλυσίων. «Πάμε! Τραπεζάκια έξω, μουσεία, κινηματογράφοι, θέατρα… Ας ανακαλύψουμε ξανά αυτά που φέρνουν χαρά στη ζωή», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος στον λογαριασμό του στο Twitter. Η διακοπή λειτουργίας των χώρων εστίασης στη Γαλλία κατέφερε ισχυρό ψυχολογικό πλήγμα στους κατοίκους, οι οποίοι δαπανούν τον περισσότερο χρόνο από κάθε άλλη βιομηχανική χώρα σε εστιατόρια και καφέ. Ο δήμος του Παρισιού προετοιμάζει τώρα «χάρτα υποχρεώσεων» για εστιάτορες, οι οποίοι έχουν καταλάβει προσωρινά τμήματα πεζοδρομίων ή ακόμη και θέσεις στάθμευσης, για να τοποθετήσουν περισσότερα τραπέζια, ενώ πολλοί περίοικοι εκφράζουν παράπονα για την κατάληψη δημόσιου χώρου.
Στο μεταξύ, τις πόρτες τους άνοιξαν πάλι χθες τα περισσότερα μουσεία στη Βρετανία, με το Βρετανικό Μουσείο να υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες μετά το lockdown. Εκκληση απηύθυνε στους πολίτες ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης στο Λονδίνο, Γκαμπριέλε Φινάλντι, ενθαρρύνοντάς τους να επισκεφθούν τις συλλογές και να ενισχύσουν έτσι τον πληττόμενο πολιτιστικό τομέα. «Προσκαλώ τους νέους επίδοξους επισκέπτες μας να έλθουν σε επαφή με το μεγαλείο του Βαν Γκογκ, του Ντα Βίντσι και της Αρτεμισία Τζεντιλέσκι», είπε ο Φινάλντι. Ποσοστό 55% των μουσείων της Βρετανίας έχει αναφέρει στους αρμόδιους κρατικούς φορείς ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των ιδρυμάτων.
Τη λειτουργία εστιατορίων, κινηματογράφων και θεάτρων επέτρεψε η κυβέρνηση της Αυστρίας, ύστερα από έξι μήνες. Η κυβέρνηση της Βιέννης υιοθέτησε αυστηρά μέτρα –για δεύτερη φορά– τον Νοέμβριο, αφού κατέγραψε αριθμό ρεκόρ μολύνσεων από κορωνοϊό. Την Τρίτη, λιγότερα από 600 νέα κρούσματα κορωνοϊού αναφέρθηκαν στις αυστριακές υγειονομικές υπηρεσίες, από 9.500 στις 12 Νοεμβρίου. Οι Αυστριακοί θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, αποδεικτικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από COVID-19 για να απολαύσουν ορισμένες δραστηριότητες, όπως θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την άρση της υποχρεωτικής καραντίνας για αλλοδαπούς επισκέπτες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες με χαμηλά ποσοστά μολύνσεων. Οι επισκέπτες αυτοί θα οφείλουν, ωστόσο, να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ. Τέλος, στη Βρετανία ανακοινώθηκε η έναρξη της πρώτης παγκοσμίως κλινικής μελέτης για την αποτελεσματικότητα τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου. Στη μελέτη θα ελεγχθούν επτά εμβόλια σε χιλιάδες εθελοντές.