Σεβασμός στα δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών

Σεβασμός στα δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον θα απευθύνουν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε., ζητώντας σεβασμό των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Πρόκειται για αναγκαία ενέργεια μετά τις αποκαλύψεις για τη συστηματική κακοποίησή τους και τη μεταφορά τους σε κέντρα απέλασης. Σε αυτή την αποκάλυψη προχώρησε χθες η βρετανική εφημερίδα Guardian. 

Αργότερα, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν με τη βρετανική κυβέρνηση τη σχέση Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου όπως διαμορφώθηκε μετά την επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και συνεργασίας τα Χριστούγεννα.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εντείνεται η ανησυχία για την προσέγγιση του Λονδίνου όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών τους, παρότι προβλέπονται και προστατεύονται από τη συμφωνία για το Brexit. Σε αυτήν, άλλωστε, είχε προβλεφθεί η σύσταση ενός νέου σώματος με μέλημα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στη μετά Brexit εποχή. Σήμερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Συμφωνιών για τα Δικαιώματα των Πολιτών εξετάζει την άσκηση των ένδικων μέσων κατά του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, εξαιτίας των μεγάλων δυσχερειών που αντιμετωπίζουν πολίτες της Ε.Ε. που επιθυμούν να ζήσουν, να εργαστούν και να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς περιορισμούς.

Υπάρχει πληθώρα καταγγελιών από Ευρωπαίους, που επρόκειτο να περάσουν από συνέντευξη για να εργαστούν στη Βρετανία, ότι τους απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα, απομονωθήκαν σε κρατητήρια και υπέστησαν την τραυματική και εξευτελιστική διαδικασία της απέλασης, παρά τους ρητούς κανόνες του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών που επιτρέπουν σε πολίτες, άνευ άδειας παραμονής, να εισέρχονται για αυτούς τους λόγους στη χώρα. Η κατάσταση που διαμορφώνεται για τους πολίτες της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο τον τελευταίο καιρό δεν είναι παρά το τελευταίο επεισόδιο στη μακρά ιστορία των σχέσεων με τη μετά Brexit Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT