Τρισδιάστατες βιντεοσυσκέψεις με το Starline της Google

Τρισδιάστατες βιντεοσυσκέψεις με το Starline της Google

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΟΥΝΤΕΝ ΒΙΟΥ. Καινοτόμο σύστημα βιντεοσυσκέψεων μέσω ειδικού θαλάμου, που θα επιτρέπει στους συνομιλητές να βλέπουν ο ένας τον άλλο σε τρεις διαστάσεις, σχεδιάζει η Google. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τον συνομιλητή τους υπό διαφορετικές γωνίες, ακόμη και να κοιτάζονται στα μάτια, όπως αποκάλυψε η εταιρεία στο ετήσιο συνέδριό της στα μέσα της εβδομάδας.

Ο καινοτόμος θάλαμος ονομάζεται Starline και αποτελεί μία υπερπολυτελή εκδοχή συσκευής βιντεοσυσκέψεων. Το σύστημα αξιοποιεί πολλές κάμερες και αισθητήρες για να καταγράψει τη μορφή του συνομιλητή και το σχήμα του σώματός του, από πολλές διαφορετικές γωνίες. Προχωρεί μετά σε «συρραφή» των τρισδιάστατων μοντέλων που έχει εξασφαλίσει, δημιουργώντας νέο πρότυπο 3D, σαν ψηφιακό εκμαγείο, με τη μορφή κάθε συνομιλητή. Η εικόνα αυτή προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ακολουθώντας τις οδηγίες των αισθητήρων που καταγράφουν τις κινήσεις του προσώπου και του σώματος των συνομιλητών. Στην παρουσίαση του συστήματος από την Google, η σύσκεψη ήταν εφικτή μόνο μεταξύ δύο συνομιλητών, οι οποίοι διέθεταν τον αναγκαίο και περίπλοκο εξοπλισμό. Σε βίντεο επίδειξης, οι χρήστες του καινοτόμου συστήματος περιέγραψαν ότι ένιωθαν πωςοι συνομιλητές τους βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, καθώς οι τρισδιάστατες εικόνες ήταν ιδιαίτερα ρεαλιστικές. Για την ώρα, το σύστημα είναι ογκώδες. Αποτελείται από θαλαμίσκο, όμοιο με τους αυτόματους θαλάμους για φωτογραφίες διαβατηρίου, μαζί με δεκάδες αισθητήρες και κάμερες.

Τρισδιάστατες βιντεοσυσκέψεις με το Starline της Google-1

Ο θάλαμος έχει επένδυση από ξύλο για τη βελτίωση της ακουστικής και πάγκο. Η εικόνα του συνομιλητή προβάλλεται σε τεράστια οθόνη 65 ιντσών, ενώ πάνω από το κεφάλι του χρήστη εντοπίζεται συστοιχία καμερών και αισθητήρων. Οταν ο χρήστης καθίσει απέναντι από την οθόνη και την κοιτάξει υπό γωνία, θα νομίσει ότι ο συνομιλητής του κάθεται πίσω από γυάλινο χώρισμα στο ίδιο δωμάτιο με αυτόν. Το σχέδιο έχει λάβει την έγκριση του CEO της Google, Σουντάρ Πισάι.

«Αυτό που με ενδιέφερε πάντα στην ενισχυμένη και την εικονική πραγματικότητα είναι η ιδέα ότι οι τεχνολογικές αυτές καινοτομίες έχουν την ικανότητα να σε μεταφέρουν σε άλλα μέρη και να σε κάνουν να νιώσεις ότι βρίσκεσαι κάπου αλλού. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπήρχε τρόπος να φέρεις πιο κοντά τους ανθρώπους που αγαπάς», λέει ο Μπέιβορ. Τα «ογκομετρικά βίντεο», γνωστά και ως ολογραφικά βίντεο, απαιτούν ογκώδη και δαπανηρό εξοπλισμό, που βρίσκεται μόνο σε ειδικευμένα στούντιο, όπως το Mixed Reality Capture Studio της Microsoft. Το Σχέδιο Starline δεν απευθύνεται για την ώρα σε οικιακούς χρήστες, ενώ η Google δεν αποκάλυψε το κόστος του κάθε θαλαμίσκου, αν και ειδικοί του χώρου, ερωτηθέντες για την τιμή, αρκούνται στη μονολεκτική απάντηση: «Πολλά!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT