Την απελευθέρωση του Ρ. Προτάσεβιτς ζήτησε η Ε.Ε.

Την απελευθέρωση του Ρ. Προτάσεβιτς ζήτησε η Ε.Ε.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σκληρή απάντηση έδωσε η Ε.Ε. στην υποχρεωτική εκτροπή της πτήσης Αθήνα – Βίλνιους της Ryanair προς το Μινσκ με σκοπό τη σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων, η Ε.Ε. «καταδικάζει σθεναρά» την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της ιρλανδικής εταιρείας στη λευκορωσική πρωτεύουσα και ζητάει την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του, Σοφία Σαπέγκα. Οι «27» καλούν όλες τις αεροπορικές εταιρείες με έδρα σε κράτη-μέλη της Ενωσης να αποφεύγουν τις υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας (κάτι το οποίο συνέβαινε στην πράξη ήδη από χθες) και αποφάσισαν την απαγόρευση εισόδου στον εναέριο χώρο της Ε.Ε. της Belavia, εθνικού αερομεταφορέα της χώρας.

Δόθηκε επίσης πολιτική εντολή για διεύρυνση της λίστας προσώπων και οντοτήτων στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, εστιάζοντας πλέον στο οικονομικό πεδίο (οι προηγούμενες στόχευαν σε αξιωματούχους των σωμάτων ασφαλείας) και με σκοπό να έχουν υιοθετηθεί εντός του Ιουνίου. Επιπλέον, αποφασίστηκε η επιβολή στοχευμένων τομεακών οικονομικών κυρώσεων και ζητήθηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ και την Κομισιόν να καταθέσουν σχετικές προτάσεις «χωρίς καθυστέρηση».

Την απελευθέρωση του Ρ. Προτάσεβιτς ζήτησε η Ε.Ε.-1

Το ενδεχόμενο απαγόρευσης του χερσαίου τράνζιτ μέσω της Λευκορωσίας απορρίφθηκε σε αυτή τη φάση. Επικράτησαν οι φωνές (μεταξύ των οποίων του Βερολίνου) που ισχυρίζονταν ότι αυτό το μέτρο θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τη μεταφορά ευρωπαϊκών προϊόντων προς τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία και ότι θα ήταν προτιμότερο να είναι διαθέσιμο ως όπλο σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης.

Νωρίτερα χθες, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών έδωσε εντολή να υποδειχθεί στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Belavia στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μίλησε για «διεθνές σκάνδαλο» και χειρισμούς εξαιτίας των οποίων «κινδύνευσαν ζωές απλών Ευρωπαίων πολιτών». Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η εκτροπή του αεροσκάφους «ισοδυναμεί με κρατική αεροπειρατεία». Οπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, απαιτείται «το συντομότερο δυνατόν νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων» κατά της Λευκορωσίας, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι «τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα μίλησε για «κρατική τρομοκρατική ενέργεια κατά της ευρωπαϊκής κοινότητας».

Οι κ. Μητσοτάκης και Ναουσέντα είχαν διμερή συνάντηση πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Λιθουανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την ξεκάθαρη δήλωσή του για το περιστατικό, ενώ συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει ισχυρή ευρωπαϊκή αντίδραση. Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα με τις ευρωπαϊκές Αρχές προκειμένου να εξεταστεί αν τα πρόσωπα που δεν συνέχισαν στην πτήση από το Μινσκ προς το Βίλνιους εμπλέκονται στην υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT