Γουχάν: Τρεις νοσηλείες υπαλλήλων στο μικροσκόπιο

Γουχάν: Τρεις νοσηλείες υπαλλήλων στο μικροσκόπιο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τρεις υπάλληλοι του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV) αρρώστησαν τον Νοέμβριο του 2019 με συμπτώματα γρίπης και χρειάστηκε να νοσηλευθούν, σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που επαναφέρει ερωτήματα για την προέλευση του κορωνοϊού. Τον Μάρτιο, η επιτροπή ειδικών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που επισκέφθηκε το WIV, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα να έχει ξεφύγει ο ιός από εργαστήριο είναι πολύ μικρή και το επικρατέστερο σενάριο είναι να πέρασε ο ιός από τη νυχτερίδα στον άνθρωπο μέσω κάποιου άλλου ζώου. 

Η εφημερίδα Wall Street Journal, που επικαλείται την έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, παρουσιάζει αντικρουόμενες απόψεις ειδικών ως προς το πόσο αξιόπιστες είναι οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτήν. Η έκθεση δίνει περισσότερες λεπτομέρειες από όσες αναφέρονταν στο έγγραφο που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση Τραμπ και το οποίο σημείωνε: «Εχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι αρκετοί εργαζόμενοι στο WIV αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019 με συμπτώματα που συνάδουν τόσο με τον κορωνοϊό όσο και με εποχικές ασθένειες». Η θεωρία αναφέρει ότι οι ερευνητές έφεραν τον ιό της νυχτερίδας στο εργαστήριο για να τον μελετήσουν και να εργαστούν για τη δημιουργία εμβολίων, αλλά αυτός διέφυγε. 
Σύμφωνα με τα επίσημα κινεζικά στοιχεία, o πρώτος άνθρωπος που υπήρξε επιβεβαιωμένα φορέας της COVID-19 ήταν ένας άνδρας που νόσησε στις 8 Δεκεμβρίου 2019.

Επιπλέον, η Σι Ζεγκλί, επικεφαλής της ομάδας που μελετάει κορωνοϊούς νυχτερίδων στο ινστιτούτο της Γουχάν, είπε ότι κανένα από τα μέλη του προσωπικού της δεν διέθετε αντισώματα στην COVID-19. 

«ΟΙ ΗΠΑ εξακολουθούν να σηκώνουν τη θεωρία περί διαφυγής του ιού από εργαστήριο. Προσπαθούν πραγματικά να βρουν την πηγή ή θέλουν απλώς να αποσπάσουν την προσοχή;», διερωτήθηκε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ολλανδέζα Μάριον Κόουπμανς, μέλος της αποστολής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, είπε ότι κάποιοι εργαζόμενοι του εργαστηρίου νόσησαν το φθινόπωρο του 2019, αλλά απέδωσε τη νόσο σε εποχικές ασθένειες. «Υπήρχαν κατά καιρούς ασθένειες, γιατί αυτό είναι το φυσιολογικό. Δεν υπήρχε κάτι που να αποκλίνει». Ισως μία-δύο, σίγουρα όχι κάτι πολύ μεγάλο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT