Τιμή στα θύματα της Τάλσα από Μπάιντεν

Τιμή στα θύματα της Τάλσα από Μπάιντεν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στην πόλη Τάλσα της Οκλαχόμα μετέβη χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να τιμήσει τη μνήμη των περίπου 300 Αφροαμερικανών θυμάτων, στην εκατοστή επέτειο των ρατσιστικών ταραχών του 1921.

Η επίσκεψη Μπάιντεν εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης εκστρατείας ευαισθητοποίησης της αμερικανικής κοινωνίας στο ζήτημα της φυλετικής ισότητας. Ο πρόεδρος προσευχήθηκε στη μνήμη των εκατοντάδων θυμάτων των ταραχών, για να γίνει ο πρώτος ένοικος του Λευκού Οίκου που συμμετέχει σε τελετή μνήμης για τη «Γουόλ Στριτ των Μαύρων». Στις 31 Μαΐου και την 1η Ιουνίου του 1921, οι λευκοί κάτοικοι της Τάλσα και πολλοί αιρετοί άρχοντες της πόλης λαφυραγώγησαν και πυρπόλησαν τη μεσοαστική αφροαμερικανική συνοικία Γκρίνγουντ, χρησιμοποιώντας μέχρι και ιδιωτικά αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν κατοικίες Αφροαμερικανών.

Ο Μπάιντεν είχε προγραμματίσει να συναντηθεί με επιζήσαντες των ταραχών. Σύγχρονοι ιστορικοί εκτιμούν ότι πάνω από 300 μαύροι σκοτώθηκαν από τα πυρά της τοπικής λευκής πολιτοφυλακής, που συστήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτόν. Χιλιάδες κάτοικοι της συνοικίας οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα κράτησης υπό την επίβλεψη της Εθνοφρουράς. Λίγα καμένα τούβλα και τμήμα υπογείου εκκλησίας είναι τα μόνα απομεινάρια της συνοικίας Γκρίνγουντ, έκτασης 30 οικοδομικών τετραγώνων, μετά τη «σφαγή της Τάλσα». 

Αφορμή για τις ταραχές στάθηκε δημοσίευμα σε εφημερίδα της πόλης, σύμφωνα με το οποίο μαύρος κάτοικος είχε συλληφθεί επειδή πάτησε το πόδι λευκού κοριτσιού. Οταν Αφροαμερικανοί κάτοικοι της Τάλσα συγκεντρώθηκαν ένοπλοι μπροστά στο αστυνομικό τμήμα για να εμποδίσουν το επικείμενο λιντσάρισμα του συμπολίτη τους, οι λευκοί κάτοικοι αντέδρασαν με ακραία βία.

Δικαστική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μετά τις ταραχές, κατέληξε στο συμπέρασμα –χωρίς να προσφέρει αποδείξεις– ότι «άγνωστοι ταραξίες» προμήθευσαν στους μαύρους κατοίκους τον οπλισμό τους και τους «μετέδωσαν εσφαλμένες ελπίδες για ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η δικογραφία του 1921, που αφήνει σαφή υπονοούμενα για την παρουσία αναρχικών και μπολσεβίκων ως καθοδηγητών.
Την ίδια στιγμή, Αφροαμερικανοί κάτοικοι της Τάλσα αναρωτιούνται σήμερα εάν η δαπάνη 20 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή του μουσείου Γκρίνγουντ στη μνήμη της σφαγής ήταν ενδεδειγμένη. Η συνοικία του Γκρίνγουντ φιλοξενεί πλέον εύπορους λευκούς κατοίκους, με την αφροαμερικανική κοινότητα να έχει μετοικήσει στο βόρειο τμήμα της πόλης, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της σφαγής. Διαφωνίες στο εσωτερικό της αφροαμερικανικής κοινότητας γύρω από τον εορτασμό της επετείου οδήγησαν, όμως, στην πραγματοποίηση δύο ξεχωριστών τελετών για τα 100χρονα της σφαγής. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν, αντιπρόεδρος του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και σημερινός πολιτικός προϊστάμενος της πρώτης μαύρης αντιπροέδρου στην ιστορία της χώρας, υποστηρίζει το αίτημα αφροαμερικανικών οργανώσεων για αποζημιώσεις για την απώλεια ζωών και την καταστροφή περιουσιών στην Τάλσα, αλλά και αλλού στις ΗΠΑ. Παρά τη στήριξή του, ωστόσο, ο πρόεδρος δεν έχει δεσμευθεί στην καταβολή των αποζημιώσεων αυτών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT