Περιστατικά μυοκαρδίτιδας λόγω Pfizer/BioNTech

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας λόγω Pfizer/BioNTech

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι διαπιστώθηκε ένας μικρός αριθμός περιστατικών μυοκαρδίτιδας σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech. Πρόκειται για μια σπανιότατη παρενέργεια, αφού τα περιστατικά ανέρχονται σε 275 ανά 5 εκατ. εμβολιασμένους. Στη συντριπτική πλειονότητά τους όσοι υπέστησαν λοίμωξη του μυοκαρδίου νοσηλεύθηκαν για λιγότερο από τέσσερις ημέρες, ενώ 95% των περιπτώσεων ήταν ήπιες. Η παρενέργεια εμφανίστηκε κυρίως σε νεαρούς άνδρες ηλικίας 16-19 ετών.

Αισιόδοξα είναι τα νέα για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη από τη Γερμανία. Χθες, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ επιβεβαίωσε ότι το τρίτο πανδημικό κύμα «έσπασε» και οι νέες λοιμώξεις είναι λιγότερες από ό,τι σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά το φθινόπωρο. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο προετοιμάζεται ήδη για το ενδεχόμενο ενός νέου πανδημικού κύματος μετά το καλοκαίρι, αλλά και για μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις. Ειδικότερα, ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα θα καταβάλλει σε ετήσια βάση ένα ποσό προς τις φαρμακοβιομηχανίες που παρασκευάζουν εμβόλια, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα άμεσης παράδοσης 600 έως 700 εκατ. δόσεων τον χρόνο. Η πρωτοβουλία στοχεύει στην αποτροπή των ελλείψεων, όπως συνέβη εφέτος. 

Στη Βρετανία έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 75% των ενηλίκων πολιτών και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει πλήρης άρση των μέτρων στις 21 Ιουνίου, χωρίς καθυστέρηση. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των λοιμώξεων σε κάποιες περιφέρειες της Γαλλίας, όπως τα ατλαντικά Πυρηναία (στα σύνορα με την Ισπανία) και η ευρύτερη περιοχή του Μπορντό, δημιουργεί ανησυχία. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ τόνισε ότι είναι επικίνδυνη η χαλάρωση των μέτρων συντομότερα από ό,τι έχει προγραμματιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT