Περού: Εκλογικό θρίλερ σε μια βαθιά διαιρεμένη χώρα

Περού: Εκλογικό θρίλερ σε μια βαθιά διαιρεμένη χώρα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οριακό προβάδισμα της τάξης του 0,4% εκτιμάται ότι προηγείται ο σοσιαλιστής υποψήφιος Πέδρο Καστίγιο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Περού έναντι της συντηρητικής Κέικο Φουχιμόρι, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της εταιρίας Ipsos Peru που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Οι Περουβιανοί είναι λαός της ελπίδας», είπε ο κ. Καστίγιο βλέποντας ότι έχει ακόμη ελπίδα να επικρατήσει μετά την τελευταία εκτίμηση για τα αποτελέσματα, τη στιγμή που τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρη επικράτηση της κας Φουχιμόρι.

Με βάση τα αποτελέσματα που δημοσίευσε στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος (2.00 π.μ. τοπική) η εφορευτική επιτροπή ΟΝΡΕ του Περού, στο 77,7% των καταμετρημένων ψήφων η κα Φουχιμόρι έχει σημαντικό προβάδισμα με ποσοστό 51,94%, έναντι 48,06% του κ. Καστίγιο.

Ωστόσο οι αρχές επισημαίνουν ότι η πλειονότητα των εκλογικών τμημάτων που έχουν στείλει τα αποτελέσματά τους είναι αστικά, εκεί δηλαδή όπου η υποψήφια του συνδυασμού «Fuerza Popular» (Λαϊκή Δύναμη) έχει παραδοσιακά την κύρια ισχύ της. Αντιθέτως οι επαρχίες αργούν ακόμη να δώσουν τα αποτελέσματά τους, κι εκεί κατά κανόνα η ψήφος είναι υπέρ των σοσιαλιστών υποψηφίων.

Νωρίτερα η Ipsos Peru έδινε προβάδισμα 0,6% στην υποψήφια της Δεξιάς, αλλά η ανατροπή στις εκτιμήσεις έφερε μεγάλη ευφορία ειδικά στην περιοχή Τακαμπάμπα, προπύργιο του κ. Καστίγιο στους πρόποδες των Άνδεων, από χωριό των οποίων όπου έλκει και την καταγωγή του ο αριστερός υποψήφιος. Οπαδοί του ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας: «Νικήσαμε».

Διαβάστε επίσης:

Η κα Φουχιμόρι, κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, έχει καταφέρει να βγει από τη σκιά του πατέρα της και ελπίζει στην τρίτη της πλέον προσπάθεια να αναδειχθεί πρόεδρος της χώρας που επί μια δεκαετία (1990-2000) είχε τον πατέρα της στο τιμόνι. Σήμερα ο 82χρονος ιαπωνο-περουβιανός Φουχιμόρι είναι φυλακισμένος για την έβδομη μεγαλύτερη κατάχρηση χρημάτων διεθνώς στην περίοδο 1984-2004, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Καστίγιο, δάσκαλος στο επάγγελμα, ηγείται του συνδυασμού «Peru Libre» (Ελεύθερο Περού) και με σύμβολο το μολύβι έκανε μια πολύ έντονη προεκλογική εκστρατεία, ενώ μέλη του κινήματός του συνελήφθησαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, σύμφωνα με την περουβιανή τηλεόραση.

H εκλογική αναμέτρηση φαίνεται να δίχασε περισσότερο τη βαθιά διαιρεμένη πολιτικά χώρα, αντανακλώντας τη συνολική πολιτική εικόνα ακραίας πόλωσης στη Νότια Αμερική.

Πηγή: Reuters, Exitosa, Meganoticias

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT