Η Ουγγαρία απαγορεύει την έκθεση ανηλίκων σε «ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο»

Η Ουγγαρία απαγορεύει την έκθεση ανηλίκων σε «ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ακόμη πλήγμα κατά της ουγγρικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κατάφερε η υπερσυντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, αυτή τη φορά στο πεδίο της εκπαίδευσης. Ειδικότερα, το τελευταίο νομοσχέδιο που κατέθεσε στο ουγγρικό κοινοβούλιο το κυβερνών κόμμα Φιντές (Fidesz), απαγορεύει την οποιαδήποτε έκθεση ανηλίκων σε υλικό που κρίνεται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου.

Αυτό μεταφράζεται σε απαγόρευση της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας που καταπιάνεται με ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα, την απαγόρευση σχετικών αναφορών στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων, καθώς και σε «μπλόκο» σε διαφημίσεις που προωθούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών ατόμων και γενικότερα σε όσες κρίνονται πως προωθούν την ομοφυλόφιλη δραστηριότητα. Επίσης, απαγορεύεται πλήρως η θέαση οποιουδήποτε πορνογραφικού υλικού από άτομα κάτω των 18 ετών, ενώ στο νομοσχέδιο υπάρχουν και αυστηρές ρυθμίσεις σχετικά με το ζήτημα της παιδοφιλίας.  

⇒ Διαβάστε επίσης: «Ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» χαρακτηρίζει παιδικό βιβλίο η ουγγρική κυβέρνηση

Η εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας είχε δείξει από πέρυσι τις διαθέσεις της απέναντι σε αυτό που χαρακτηρίζει ως «προπαγάνδα» της γκέι κοινότητας της χώρας. Αφορμή ήταν η έκδοση ενός παιδικού βιβλίου με παραμύθια, στα οποία πρωταγωνιστούν άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές μειονότητες, μεταξύ των οποίων και ομοφυλόφιλοι. Η κυβέρνηση είχε τότε χαρακτηρίσει «ομοφυλόφιλη προπαγάνδα» το βιβλίο «Η Χώρα των Θαυμάτων Είναι για Όλους» («Wonderland Is For Everyone»), το οποίο μάλιστα είχε εκδώσει μία ουγγρική λεσβιακή ομάδα (Labrisz Lesbian Association).

Ομοιότητες με τη ρωσική νομοθεσία

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβερνητική αυτή κίνηση προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ διαφόρων οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακτιβιστών, με ορισμένους να βλέπουν ξεκάθαρες ομοιότητες με τη ρωσική νομοθεσία του 2013 για την «ομοφυλόφιλη προπαγάνδα».

«Η νέα νομοθεσία που προτείνει το Φιντές θα περιορίσει σημαντικά την ελευθερία της έκφρασης και τα δικαιώματα των παιδιών», αναφέρει σε ανακοίνωση της η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Hatter, τονίζοντας τις ομοιότητες της με την ομόλογη ρωσική νομοθεσία. «Αυτή η κίνηση θέτει σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των νεαρών ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αποτρέποντας την πρόσβαση τους πληροφόρηση και στήριξη», υπογραμμίζει επίσης η οργάνωση Hatter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT