ΜΙΝΣΚ. Τον κρατούμενο μπλόγκερ Ρομάν Προτάσεβιτς εμφάνισαν σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας οι Αρχές της χώρας, εκθέτοντας την άποψη του καθεστώτος Λουκασένκο για την αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους, στις 23 Μαΐου. Τότε, απειλή για βόμβα είχε υποχρεώσει το πλήρωμα του αεροσκάφους να προσγειωθεί στο Μινσκ, όπου ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του, Σοφία Σαπέγκα, συνελήφθησαν. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο 26χρονος Προτάσεβιτς, που σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους υποχρεώθηκε να ανεβεί στη σκηνή, ανέφερε ότι αισθάνεται καλά και δεν έχει υποστεί σωματική ή ψυχολογική βία. Δήλωσε επίσης ότι συνειδητοποιεί τη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα του και επιθυμεί διακαώς να «διορθώσει την κατάσταση». Πριν συλληφθεί, ο Προτάσεβιτς είχε δηλώσει ότι φοβόταν πως το καθεστώς θα τον καταδίκαζε στην εσχάτη των ποινών, καθώς το όνομά του είχε τοποθετηθεί σε κατάλογο επικίνδυνων τρομοκρατών.
Ο επικεφαλής της εισαγγελίας του Μινσκ, Ντμίτρι Γκόρα, είπε ότι κατά της Σαπέγκα, που κατέχει ρωσικό διαβατήριο, έχει ασκηθεί δίωξη για εξώθηση σε κοινωνική αναταραχή. Η Σαπέγκα βρίσκεται επίσης προφυλακισμένη σε φυλακή της μυστικής αστυνομίας KGB, στο Μινσκ. Η αεροπειρατεία κατά του αεροσκάφους της Ryanair εξόργισε την Ε.Ε., τη Βρετανία και άλλα δυτικά κράτη, τα οποία αντέδρασαν απαγορεύοντας τη χρήση των αεροδρομίων τους από τον κρατικό αερομεταφορέα της Λευκορωσίας, Belavia.
Το καθεστώς του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, που κατέχει την εξουσία από το 1994, προσπαθεί να καταπνίξει το κίνημα διαμαρτυρίας με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Αυγούστου, που χάρισαν για ακόμη μία φορά τη νίκη στον ίδιο. Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με ωμή αστυνομική βία, ενώ η ηγεσία της αντιπολίτευσης φυλακίστηκε ή διέφυγε στο εξωτερικό. Αμφισβητώντας την εκδοχή ανεξάρτητων παρατηρητών, ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας της Λευκορωσίας, Ιγκόρ Γκολούμπ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι «δεν υπήρξε αναχαίτιση του αεροσκάφους της Ryanair, ούτε υποχρεωτική προσγείωσή του στο Μινσκ». Δυτικοί δημοσιογράφοι και μέλη του διπλωματικού σώματος αποχώρησαν εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβεβλημένη παρουσία του Προτάσεβιτς στο πλευρό των κρατικών αξιωματούχων.