ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στην πρώτη έκθεση που συνοψίζει τα διδάγματα από την πανδημία, η Κομισιόν πρότεινε, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί το αξίωμα του επικεφαλής επιδημιολογικής επιτήρησης, ενός «Ευρωπαίου Φάουτσι», αλλά και να υπάρξει μηχανισμός που θα επιτρέπει την κήρυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε καθεστώς έκτακτης επιδημιολογικής ανάγκης. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. συνεδρίασαν με θέμα τις ανησυχητικές ειδήσεις από τη Βρετανία, όπου επικρατεί η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού.
Η παραλλαγή που καταγράφηκε πρώτα στην Ινδία ευθύνεται πλέον για το 90% των κρουσμάτων της Βρετανίας, ενώ σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία η διείσδυσή της παραμένει κάτω από το 5% των κρουσμάτων. Τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται εκ νέου στη Βρετανία, καθώς η παραλλαγή είναι 60% πιο μεταδοτική, ενώ τα συμπτώματά της παρεξηγούνται ευκολότερα. Πιο συγκεκριμένα, αντί για απώλεια όσφρησης ή γεύσης και έντονο βήχα, τα συχνότερα συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι το συνάχι, ο πονοκέφαλος και ο πονόλαιμος. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν πιο εύκολα να παρερμηνευθούν ως απλό κρυολόγημα, ωθώντας τους ασθενείς να τα παραβλέψουν και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των εστιών μετάδοσης. Τη διαφορά στα συμπτώματα κατέγραψε η ειδική εφαρμογή της Μελέτης Συμπτωμάτων COVID «Zoe», υπό την εποπτεία του καθηγητή Τιμ Σπέκτορ. Για τον λόγο αυτόν, ο Σπέκτορ υπογράμμισε τη σημασία των διαγνωστικών ελέγχων, ενώ οι βρετανικές αρχές ανέβαλαν για έναν μήνα την «ημέρα της ελευθερίας», δηλαδή το πλήρες άνοιγμα των δραστηριοτήτων στη χώρα.
Ενθαρρυντικά, πάντως, είναι πιο πρόσφατα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της παραλλαγής Δέλτα, με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech να προσφέρει προστασία 96% από επιπλοκές που χρήζουν νοσηλείας και το εμβόλιο της AstraZeneca να προσφέρει προστασία 92%. Πρόκειται για προστασία συγκρίσιμη με αυτήν που προσφέρουν τα εμβόλια απέναντι στην πρώτη παραλλαγή του κορωνοϊού, για την οποία παρασκευάστηκαν. Ωστόσο, τα νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα για όσους έχουν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου και αυτό είναι το αδύναμο σημείο της Βρετανίας, που έσπευσε να εμβολιάσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού με μία δόση καθυστερώντας τη δεύτερη δόση.
Η παραλλαγή οδηγεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και την Ιρλανδία, να εντείνουν την προσοχή τους. Η Ιρλανδία αποφάσισε να παρατείνει την περίοδο υποχρεωτικής καραντίνας για τους νεοαφιχθέντες από τη Βρετανία από τις 4 στις 10 ημέρες, αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, την ίδια στιγμή που αίρει τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους. Η ίδια η Βρετανία διατηρεί τους περιορισμούς εισόδου στη χώρα από επισκέπτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ, ζητώντας, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, να εισέλθουν με αρνητικό τεστ, να μείνουν σε καραντίνα και να κάνουν δύο τεστ ακόμα. Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιθέτως, αίρουν τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, καθώς στη χώρα παρατηρείται δραστική μείωση κρουσμάτων και θανάτων. Παρ’ όλα αυτά, ούτε στις ΗΠΑ δεν είναι ομοιόμορφη η εικόνα, με τις πολιτείες Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Χαβάη, Μισούρι, Νεβάδα, Τέξας, Γιούτα και Γουαϊόμινγκ, πολιτείες που υστερούν στους εμβολιασμούς, να παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο.