Η Δύση διευρύνει και ισχυροποιεί συντονισμένα τις κυρώσεις της κατά της Λευκορωσίας

Η Δύση διευρύνει και ισχυροποιεί συντονισμένα τις κυρώσεις της κατά της Λευκορωσίας

Την περαιτέρω αποξένωση της «τελευταίας δικτατορίας της Ευρώπης» επιχειρούν συντονισμένα οι χώρες της Δύσης

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περαιτέρω αποξένωση της «τελευταίας δικτατορίας της Ευρώπης» επιχειρούν συντονισμένα οι χώρες της Δύσης, διευρύνοντας τις υπάρχουσες κυρώσεις τους κατά του καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο, έναν μήνα μετά τη μοιραία πτήση της Ryanair και τη σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς από τις λευκορωσικές Αρχές.

Ενώνοντας και συντονίζοντας τις δυνάμεις τους, Ευρωπαϊκής Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς επέβαλαν σήμερα τιμωρητικές κυρώσεις κατά δεκάδων προσώπων και οντοτήτων που συνεργάζονται ή συνδέονται με το καθεστώς του Μινσκ. Η συντονισμένη επιβολή των κυρώσεων συνοδεύτηκε και από μία κοινή δήλωση των τριών κρατών και της ΕΕ, η οποία εξέφραζε την κοινή «βαθιά ανησυχία μας για τις συνεχείς επιθέσεις του καθεστώτος Λουκασένκο στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το διεθνές δίκαιο». Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων δεκάδων ανώτατων Λευκορώσων αξιωματούχων.

Όσον αφορά την ΕΕ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, οι 27 συμφώνησαν ότι πρέπει να πληγούν οι σημαντικές πηγές εισοδήματος του Μινσκ, μία απόφαση που αναμένεται να επικυρωθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ είχαν σήμερα συνάντηση με την εξόριστη επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία και τους παρέδωσε έναν κατάλογο με τις κρατικές εταιρείες κατά των οποίων θα μπορούσαν να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις, καταφέροντας έτσι σημαντικό οικονομικό πλήγμα στο καθεστώς Λουκασένκο.

Ακολούθως, οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 προσέθεσαν 78 ονόματα και 8 οργανισμούς στον κατάλογο των Λευκορώσων αξιωματούχων και λευκορωσικών οντοτήτων κατά των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για την καταστολή της αντιπολίτευσης και τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ειδικότερα, από τα δεκάδες αυτά άτομα που βρίσκονται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων, επτά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Άμυνας και Μεταφορών της Λευκορωσίας, καθώς και μία οντότητα, εμπλέκονται άμεσα στον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ του αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους στις 23 Μαΐου, περιστατικό που οδήγησε στη σύλληψη δύο επιβατών, του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της ρωσίδας συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα.

Οικονομικά πλήγματα

Οι 27 πάγωσαν επίσης τα περιουσιακά στοιχεία επτά εταιρειών, επικεφαλής των οποίων είναι πρόσωπα του περιβάλλοντος Λουκασένκο και ενέταξαν στη μαύρη λίστα της ΕΕ έναν ακόμη γιο του Λευκορώσου προέδρου,τον Ντμίτρι, καθώς και την σύζυγο του μεγαλύτερου γιου του Βίκτορ.

Έπειτα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ομόφωνα ως προς τα μέτρα που θα πλήξουν επτά τομείς της οικονομίας της Λευκορωσίας, «από τα όπλα μέχρι τον καπνό και την ποτάσα», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν. «Είναι μέτρα που θα πλήξουν μαζικά την Λευκορωσία και τα εισοδήματα του κράτους και κατά συνέπεια πόρους από τους οποίου εξαρτώνται πλήρως ο Λουκασένο και το καθεστώς του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα σταματήσει τις εισαγωγές ορισμένων τύπων ποτάσας και τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων που προέρχονται από τα διυλιστήρια της Λευκορωσίας ή επανεξάγονται από την πρώην σοβιετική δημοκρατία, όπως το ντίζελ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Επίσης, θα απαγορευθούν οι εξαγωγές προϊόντων που προορίζονται για τις καπνοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς των κυρώσεων, απαγορεύεται οποιαδήποτε χορήγηση νέου τραπεζικού δανείου στην κεντρική τράπεζα ή στις τράπεζες και οργανισμούς που ελέγχονται κυρίως από το λευκορωσικό κράτος. Θα απαγορεύεται επίσης η πώληση ορισμένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων όπως οι επενδυτικές υπηρεσίες, ασφαλιστικά προϊόντα κ.α., ενώ θα συνεχισθεί το εμπάργκο για τα όπλα, ώστε να περιλάβει και τα κυνηγετικά και αθλητικά όπλα, καθώς και εξοπλισμό παρακολούθησης.

«Πρωτοφανείς» και «πολύ ισχυρές» κυρώσεις

Από την πλευρά της, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις «πρωτοφανείς» και «πολύ ισχυρές» κυρώσεις κατά του καθεστώτος και ευχαρίστησε την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά για την ενότητά τους. «Είμαι ευγνώμων προς την δημοκρατική κοινότητα για την υιοθέτηση αυτής της κοινής στάσης. Οι κυρώσεις είναι ισχυρότερες όταν είναι προϊόν συντονισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT