Γερμανική παρέμβαση για τη Λιβύη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα βήματα για τη σταθεροποίηση στη Λιβύη ύστερα από την επίτευξη ανακωχής απασχόλησαν τη μονοήμερη διεθνή σύνοδο που οργανώθηκε χθες στο Βερολίνο από τη γερμανική κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Εθνη. Στη σύνοδο εκπροσωπήθηκαν η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, που έχει δεσμευθεί για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου, όπως και χώρες που εμπλέκονται στη λιβυκή κρίση – ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνόδου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα, μαχητές και μισθοφόροι, από τη Λιβύη, ώστε οι ίδιοι οι Λίβυοι να αποφασίσουν ειρηνικά και ανεπηρέαστοι από ξένες παρεμβάσεις για το μέλλον της χώρας τους. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, Ρόντεριχ Κίζεβετερ, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση της χώρας του έχει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με εμπλεκόμενες χώρες για την απόσυρση των ξένων μαχητών. Πρόσθεσε δε ότι, κατά την εκτίμησή του, τη μελλοντική ασφάλεια της Λιβύης μπορεί να εγγυηθεί μια διεθνής δύναμη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής ή της Αφρικανικής Ενωσης, εφόσον κάτι τέτοιο θα είναι αποδεκτό από τους ίδιους τους Λιβύους.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή διπλών εκλογών τον Δεκέμβριο. «Συμμεριζόμαστε την ανάγκη για μια κυρίαρχη, σταθερή, ενιαία και ασφαλή Λιβύη, ελεύθερη από ξένες παρεμβάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να προσθέσει: «Για να συμβεί αυτό, οι γενικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε επειγόντως συμφωνία για τις συνταγματικές και νομικές εκκρεμότητες». Αν και η ανακωχή ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα του λιβυκού εμφυλίου σε μεγάλο βαθμό τηρείται, ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι περίπου 20.000 ξένοι μισθοφόροι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα – αριθμός πρακτικά αμετάβλητος από τα τέλη του 2020. Παράλληλα, συνεχίζεται η ροή όπλων προς τις αντίπαλες παρατάξεις, παρά το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει, θεωρητικά, ο ΟΗΕ. Ενα άλλο, εξαιρετικά ακανθώδες ζήτημα που συζητήθηκε στη χθεσινή σύνοδο, με άγνωστη μέχρι στιγμής κατάληξη, ήταν η ενοποίηση των πολυάριθμων ένοπλων ομάδων και πολιτοφυλακών που ελέγχουν διάφορες περιοχές της χώρας.

Πριν από την έναρξη της συνόδου, ο Χάικο Μάας συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οπως ανακοίνωσε η τουρκική πλευρά, οι δύο άνδρες συζήτησαν το προσφυγικό και τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., με έμφαση στον τουρισμό και στη συμφωνία για την τελωνειακή ένωση. Συνάντηση με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είχε και ο Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος, σε δηλώσεις του για τον υπό κατασκευή ρωσογερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, τόνισε ότι πρέπει «να βεβαιωθούμε ότι δεν θα χρησιμοποιεί η Ρωσία την ενέργεια ως εργαλείο εξαναγκασμού της Ουκρανίας». Πρόσφατα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε, σε ένδειξη καλής θελήσεωςς προς το Βερολίνο, τις κυρώσεις που είχαν αποφασιστεί για την κατασκευή του αγωγού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT