To ζήτημα διαδοχής του άνοιξε ο Πούτιν

To ζήτημα διαδοχής του άνοιξε ο Πούτιν

Δήλωσε ότι θα προτείνει εν ευθέτω χρόνω υποψήφιο, αλλά θα αποφασίσει ο λαός

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ένα χρόνο, οι Ρώσοι ενέκριναν τις συνταγματικές αλλαγές που είχε προτείνει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι οποίες, εκτός των άλλων, του έδωσαν τη δυνατότητα να διεκδικήσει την παραμονή του στην εξουσία μέχρι και το 2036. Χθες, όμως, ο Ρώσος ηγέτης, η τρέχουσα θητεία του οποίου λήγει το 2024, άνοιξε για πρώτη φορά τη θέμα της διαδοχής του, δίνοντας τροφή για ποικίλες εικασίες.

«Θα έρθει η στιγμή, ελπίζω, που θα μπορώ να πω ότι το τάδε ή το δείνα πρόσωπο είναι άξιο, κατά τη γνώμη μου, να ηγηθεί αυτής της υπέροχης χώρας, της πατρίδας μας Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν στην καθιερωμένη, σε ετήσια βάση, εμφάνισή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Ευθεία γραμμή», όπου απαντά σε ερωτήματα που θέτουν τηλεφωνικώς ή διαδικτυακώς Ρώσοι πολίτες για όλα τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Προσέθεσε όμως ότι η τελική επιλογή του διαδόχου του θα γίνει από τον ρωσικό λαό.

Στην ίδια εκπομπή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι το ναυτικό επεισόδιο της 23ης Ιουνίου κοντά στις ακτές της Κριμαίας με το βρετανικό πολεμικό σκάφος Defender ήταν συνειδητή πρόκληση των Βρετανών, αλλά και των Αμερικανών που τους υποστήριξαν. «Φυσικά ήταν πρόκληση. Είναι φανερό ότι το (βρετανικό) αντιτορπιλικό εισήλθε στην περιοχή επιδιώκοντας στρατιωτικούς σκοπούς. Προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αναγνωριστικό αεροσκάφος για να δει πώς θα αντιδρούσαν οι δικές μας δυνάμεις και να διαπιστώσει πού είχαν παραταχθεί». 

Ανέφερε σχετικά ότι αρκετές ώρες πριν από τη διέλευση του βρετανικού πλοίου από τα ανοικτά της Κριμαίας, στις 7.30 π.μ., αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος απογειώθηκε από «αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, πιστεύω από την Κρήτη… Το είδαμε και το παρατηρήσαμε πολύ καθαρά». Σε μια προσπάθεια αποδραματοποίησης του επεισοδίου υποστήριξε ότι «ακόμη και να είχαμε βυθίσει το βρετανικό αντιτορπιλικό στην Κριμαία, είναι απίθανο ότι ο κόσμος θα βρισκόταν στο χείλος ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Σε άλλο σημείο των ερωταπαντήσεων ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε ότι εμβολιάστηκε με τις δύο δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και κάλεσε τους ομοεθνείς του να εμβολιαστούν μαζικά, αν και, όπως διευκρίνισε, είναι εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η χώρα του διαθέτει τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια, όλα ρωσικής κατασκευής. Χθες ανακοινώθηκε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατεγράφησαν 669 θάνατοι από COVID-19, οι περισσότεροι από την έναρξη της πανδημίας. Η Ρωσία πλήττεται από απότομη εκτίναξη κρουσμάτων και θανάτων, κάτι που αποδίδεται από τις αρχές στη μετάλλαξη «Δέλτα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT