Καναδάς: Εκατοντάδες οι νεκροί του καύσωνα

Καναδάς: Εκατοντάδες οι νεκροί του καύσωνα

Μόνο στο Βανκούβερ η αστυνομία κατέγραψε τουλάχιστον 130 αιφνιδίους θανάτους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ. Τουλάχιστον 233 θάνατοι καταγράφηκαν στον Καναδά μεταξύ 25 και 28 Ιουνίου, με 130 κατοίκους του Βανκούβερ να έχουν χάσει τη ζωή τους την ίδια περίοδο ως αποτέλεσμα του πρωτοφανούς καύσωνα που πλήττει τις δυτικές ακτές του Καναδά και των βορειοδυτικών ΗΠΑ.

Η αστυνομία του Βανκούβερ ανακοίνωσε ότι εκλήθη σε 130 περιστατικά αιφνίδιων θανάτων από την Παρασκευή, με τους περισσότερους να αφορούν υπερηλίκους ή άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αυξημένη θνησιμότητα των τελευταίων ημερών. Η κωμόπολη του Λάιτον, βόρεια του Βανκούβερ, έσπασε την Τρίτη το τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ θερμοκρασίας, με 49,6 βαθμούς Κελσίου.

Ο καύσωνας στον δυτικό Καναδά και στις βορειοδυτικές ΗΠΑ προκαλείται από σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο, γνωστό ως θερμός θόλος, ικανό να προσελκύει θερμές αέριες μάζες και να τις διατηρεί εγκλωβισμένες πάνω από μεγάλη γεωγραφική ζώνη. Παρότι οι θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει ελαφρά τις τελευταίες ώρες στις παράκτιες περιοχές, η ενδοχώρα συνεχίζει να πλήττεται από επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες.

Καναδάς: Εκατοντάδες οι νεκροί του καύσωνα-1

Τραγικές συνέπειες

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βρετανικής Κολομβίας, Τζον Χόργκαν, είπε ότι «η εβδομάδα καύσωνα που ζήσαμε είχε τραγικές συνέπειες για ολόκληρες οικογένειες και κοινότητες». Ο αριθμός των νεκρών από θερμοπληξία και άλλα αίτια σχετιζόμενα με τις υψηλές θερμοκρασίες, αναμένεται να αυξηθεί, καθώς μικρότερες κωμοπόλεις του Καναδά, αλλά και πόλεις των ΗΠΑ, δεν έχουν δημοσιοποιήσει ακόμη τον αριθμό αιφνίδιων θανάτων.

«Υπηρετώ 15 χρόνια στην αστυνομία του Βανκούβερ και δεν έχω ξαναδεί τέτοιο ποσοστό αιφνίδιων θανάτων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ανθρωποι έφθαναν σε σπίτια συγγενών τους για να τους βοηθήσουν και τους έβρισκαν νεκρούς», είπε ο υπαστυνόμος του Βανκούβερ, Στιβ Αντισον, στο δίκτυο του BBC. Δεκάδες άνδρες και γυναίκες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη για να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο αριθμό κλήσεων για βοήθεια.

Αφόρητη ζέστη έπληξε τη μικρή κοινότητα του Λάιτον, 250 χλμ. βορειοανατολικά του Βανκούβερ, όπου καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. «Ηταν αδύνατο να βγούμε από το σπίτι. Προσπαθούμε να μένουμε μέσα, όσο μπορούμε. Παρότι είμαστε συνηθισμένοι στη ζέστη το καλοκαίρι, πιστέψτε με όταν σας λέω ότι οι 30 βαθμοί δεν έχουν καμία σχέση με τους 47», είπε η κάτοικος του Λάιτον, Μέγκαν Φάντρικ. Πολλές κατοικίες στη Βρετανική Κολομβία δεν διαθέτουν συσκευές κλιματισμού.

Κάτοικος του Βανκούβερ ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι τα ξενοδοχεία της πόλης είναι πλήρη, καθώς οι πολίτες αναζητούν οάσεις δροσιάς. Ο δήμος του Βανκούβερ ανέστειλε χθες τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων και ζήτησε από τους γονείς να μη στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

Το επίμονο υψηλό βαρομετρικό εκτείνεται από τις αρκτικές περιοχές του Καναδά, μέχρι και την Καλιφόρνια, ενώ από θερμοκρασίες-ρεκόρ πλήττονται και πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Αϊνταχο, 800 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ειρηνικού. Σε χθεσινή της ανακοίνωση η μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ χαρακτήρισε «ιστορικό» τον καύσωνα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία στις πολιτείες της Ουάσιγκτον και του Ορεγκον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT