Ολλανδία: Δολοφονική επίθεση εναντίον ρεπόρτερ

Ολλανδία: Δολοφονική επίθεση εναντίον ρεπόρτερ

Ο Ολλανδός Πέτερ ντε Βρις δέχθηκε εν ψυχρώ πέντε σφαίρες από εκτελεστή

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Ο γνωστότερος αστυνομικός ρεπόρτερ της Ολλανδίας, ο 64χρονος Πέτερ ντε Βρις, δέχθηκε το βράδυ της Τρίτης πέντε σφαίρες, εκ των οποίων τη μία στο πρόσωπο, σε μια επίθεση που έχει συγκλονίσει τη βορειοευρωπαϊκή χώρα. Ο Ντε Βρις, ασυμβίβαστος πολέμιος του οργανωμένου εγκλήματος, έδινε έως χθες το βράδυ μάχη για να κρατηθεί στη ζωή σε νοσοκομείο του Αμστερνταμ, ενώ δύο ύποπτοι για την εγκληματική ενέργεια συνελήφθησαν σε αυτοκινητόδρομο και θα παρουσιαστούν αύριο στον ανακριτή.

Το 2019 ο Ντε Βρις είχε δηλώσει δημοσίως ότι βρίσκεται στη λίστα στόχων του υπόπτου για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και δολοφονίες Ριντουάν Ταγκί. «Οι χειρότεροί μας εφιάλτες επιβεβαιώθηκαν» είπε ο γιος του Ντε Βρις, ευχαριστώντας τον κόσμο για τις μαζικές εκδηλώσεις υποστήριξης. Ο 64χρονος έβγαινε από στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού RTL, στο κέντρο του Αμστερνταμ, στις 19.30 το βράδυ της Τρίτης, όταν τον πυροβόλησε από κοντινή απόσταση άνδρας που περιγράφεται ως λεπτός, μικρόσωμος, με ανοικτό χρώμα δέρματος και πράσινο μπουφάν. Ατομο που προσομοίαζε σε αυτήν την περιγραφή εντοπίσθηκε στην πόλη λίγη ώρα αργότερα και συνελήφθη, αλλά εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερο, με τις αστυνομικές έρευνες να εστιάζουν σε δύο άλλους συλληφθέντες, 22 και 35 ετών, που εντοπίσθηκαν στον αυτοκινητόδρομο, σε απόσταση 50 χλμ. από τον τόπο του εγκλήματος. 

Η δήμαρχος του Αμστερνταμ Φρέμκε Χάλσεμα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ, που βρίσκεται σε επίσκεψη στη Γερμανία, προχώρησαν αμέσως σε δηλώσεις καταδίκης για την αποτρόπαια επίθεση. Ο Ρούτε έκανε λόγο για «επίθεση εις βάρος ενός θαρραλέου δημοσιογράφου και κατά προέκταση επίθεση στην ελευθερία του Τύπου, που είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», ενώ η Χάλσεμα αποκάλεσε τον Ντε Βρις «εθνικό ήρωα όλων μας». Το βασιλικό ζεύγος δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένο». «Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς απειλές», ανέφερε η ανακοίνωση των ανακτόρων. 

Ο Ντε Βρις έγινε πασίγνωστος στη χώρα μετά την έρευνά του για την απαγωγή του ιδιοκτήτη της εταιρείας Heineken, υπόθεση που είχε γίνει ταινία με πρωταγωνιστή τον Αντονι Χόπκινς. Επί 18 χρόνια, έως το 2015, είχε τηλεοπτική εκπομπή που ασχολείτο με την εξιχνίαση εγκλημάτων, ενώ και στη συνέχεια έκανε συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις. Στη μεγαλύτερη ποινική δίκη των τελευταίων ετών, την «υπόθεση Μαρένγκο», ο Ντε Βρις είχε αναλάβει να υποστηρίξει τον βασικό μάρτυρα και συνεργάτη των αρχών, Ναμπίλ Β., ο οποίος κατέθεσε εις βάρος του κατηγορουμένου Ριντουάν Ταγκί. Μέχρι τη σύλληψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την επιστροφή του στην Ολλανδία, ο Ολλανδομαροκινός Ταγκί ήταν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στη χώρα. 

Ο αδελφός του Ντε Βρις και ο δικηγόρος του είχαν πέσει τα τελευταία χρόνια θύματα δολοφόνων. Κατόπιν αυτού, το ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι γιατί ο δημοσιογράφος δεν είχε αστυνομική προστασία. Σύμφωνα με αναφορές, προστασία του είχε προσφερθεί, αλλά ο ίδιος, για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί, την είχε απορρίψει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT