Αφγανιστάν: Υποσχέσεις των Ταλιμπάν στη Μόσχα

Αφγανιστάν: Υποσχέσεις των Ταλιμπάν στη Μόσχα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Το 85% της αφγανικής επικράτειας υποστηρίζουν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους οι Ταλιμπάν, με τον στρατό της σουνιτικής αντάρτικης οργάνωσης να επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του σε στρατηγικής σημασίας επαρχίες του Αφγανιστάν.

Τους ισχυρισμούς αυτούς, από μέρους αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν που επισκέφθηκε τη Μόσχα, απέρριψαν κυβερνητικοί παράγοντες στην Καμπούλ, χαρακτηρίζοντας τους κομπασμούς των ανταρτών μέρος εκστρατείας προπαγάνδας. Οι τοπικές αρχές σε όλη τη χώρα αναφέρουν, όμως, ότι οι Ταλιμπάν εμφανίζονται εσχάτως ιδιαίτερα μαχητικοί, έχοντας καταλάβει σημαντική περιοχή της επαρχίας Χεράτ, τόπο κατοικίας δεκάδων χιλιάδων μελών της σιιτικής μειονότητας των Χαζαρά. Εξάλλου, δυνάμεις των ανταρτών κατέλαβαν τη συνοριακή κωμόπολη Ισλάμ Κάλα, αποκλείοντας την εμπορική κρίσιμη οδική σύνδεση με το Ιράν, αλλά και την Τοργκούντι, στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν. 

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες μέλη των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας και πρόσφυγες συνέχιζαν να διασχίζουν τα σύνορα αναζητώντας καταφύγιο στο γειτονικό Ιράν και στο Τατζικιστάν, προκαλώντας την ανησυχία της Μόσχας για διείσδυση εξτρεμιστικών στοιχείων στα κράτη της κεντρικής Ασίας.
Τους φόβους της Μόσχας προσπάθησε χθες να διασκεδάσει η τριμελής αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, που επισκέφθηκε τη ρωσική πρωτεύουσα. «Θα λάβουμε κάθε προφύλαξη προκειμένου το Ισλαμικό Κράτος να μη δραστηριοποιηθεί στο έδαφος του Αφγανιστάν και η χώρα μας να μη χρησιμοποιηθεί ποτέ ως ορμητήριο κατά των γειτόνων μας», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν, Σαχαμπουντίν Ντιλαουάρ.
Τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν διέψευσε ο πρώην υπουργός και σημερινός πολέμαρχος Μοχάμεντ Ισμαήλ Χαν, που υπήρξε ηγετικό στέλεχος της Βόρειας Συμμαχίας το 2001. Η Βόρεια Συμμαχία, με την ενεργό βοήθεια των ΗΠΑ, ανέτρεψε το καθεστώς των Ταλιμπάν το 2001. Ο Ισμαήλ Χαν δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον τους, στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων. 

Την απόφασή του για οριστική απεμπλοκή των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν υπερασπίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε με έμφαση ότι «ο πόλεμος τελειώνει για εμάς τον Αύγουστο». Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο αφγανικός λαός καλείται τώρα να διαμορφώσει το μέλλον του, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ζητήσουν από μία ακόμη γενιά Αμερικανών να πολεμήσει στο Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT