Το τελευταίο που απασχολεί τους ανθρώπους οι οποίοι επλήγησαν από τις πλημμύρες είναι πώς τις διαχειρίστηκε επικοινωνιακά ο Άρμιν Λάσετ. Επειδή όμως ο κ. Λάσετ εκτός από πρωθυπουργός του πλημμυρισμένου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είναι και υποψήφιος καγκελάριος, η διαχείριση έχει πολιτική σημασία ενόψει βουλευτικών εκλογών.
Το περιοδικό Focus υπενθυμίζει ότι έχει ήδη συμβεί δύο φορές οι πλημμύρες να επηρεάσουν πολιτικές καριέρες. Και στις δύο περιπτώσεις το «ένοχο» ποτάμι ήταν ο Έλβας.
Η πρώτη ήταν το 1962, όταν ο Χέλμουτ Σμιτ, τότε υπεύθυνος εσωτερικών του Δήμου Αμβούργου, αναδείχθηκε σε δραστήριο διαχειριστή κρίσεων και ξεκίνησε την ανοδική πορεία που τον οδήγησε, δέκα χρόνια αργότερα, στην καγκελαρία.
Η δεύτερη ήταν πιο πρόσφατη, πριν από 19 χρόνια, όταν ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ φόρεσε γαλότσες και αδιάβροχο και κατέβηκε στην πρώτη γραμμή της καταστροφής, αφήνοντας στον αντίπαλό του Έντμουντ Στόιμπερ τον ρόλο του στεγνού και απόμακρου γραφειοκράτη. Η συνέχεια είναι γνωστή, ο κ. Σρέντερ κέρδισε τις εκλογές.
«Τα νερά της φοβερής πλημμύρας έφεραν τις ψήφους που ήθελε ο κ. Σρέντερ. Χωρίς την πλημμύρα του Έλβα δεν θα είχε εξασφαλίσει τη δεύτερη θητεία του», επισημαίνει το Focus, σημειώνοντας ωστόσο ότι ανάμεσα στο συμβάν αυτό και τις ομοσπονδιακές εκλογές μεσολαβούσαν τέσσερις εβδομάδες, ενώ τώρα υπολείπονται δέκα εβδομάδες έως τις 26 Σεπτεμβρίου. «Ποτέ δεν είναι όλα συγκρίσιμα και η μνήμη αδυνατίζει γρήγορα», απεφάνθη το περιοδικό.
Σίγουρα κάποια από τα πράγματα που εκστόμισε ο κ. Λάσετ τις πρώτες ώρες της καταστροφής θα προτιμούσε να ξεχαστούν. Παραδείγματος χάρη η φράση «δεν αλλάζει κανείς πολιτική επειδή ήρθε μια μέρα σαν τη σημερινή», που είπε μιλώντας στη Ζουζάνε Βιζέλερ του καναλιού WDR. Η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θεωρεί ότι η καταστροφή αποτελεί σημείο καμπής, μετά το οποίο η πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης είναι ορατή σε όλους. Ο κ. Λάσετ πιέστηκε και ξέχασε το όνομα της συνομιλήτριάς του, καταλήγοντας να την αποκαλέσει «νεαρή».
Εν συνεχεία, πάντως, πήγε στον τόπο της καταστροφής, χωρίς μεγάλη συνοδεία δημοσιογράφων, για να μη φανεί ότι εκμεταλλεύεται τις συνθήκες. «Είναι δραματικό», είπε. «Μίλησα με πολλούς κατοίκους, τα έχουν χάσει όλα».