ΗΠΑ: Κύμα οργής εμβολιασμένων για τους αρνητές

ΗΠΑ: Κύμα οργής εμβολιασμένων για τους αρνητές

Η νέα έξαρση κρουσμάτων της COVID-19 στις ΗΠΑ εμποδίζει την κανονικότητα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην υπομονή τους, από τη νέα έξαρση της πανδημίας, χάνουν οι Αμερικανοί που έσπευσαν να εμβολιαστούν κατά της COVID. Εξοργίζονται με τους αρνητές των εμβολίων, που παραμελούν το κοινωνικό τους καθήκον και εμμένουν σε θεωρίες συνωμοσίας, τη στιγμή που τα νοσοκομεία, για ακόμα μία φορά, γεμίζουν με κρούσματα κορωνοϊού και επανέρχεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας. Οι ΗΠΑ έμοιαζαν να αφήνουν πίσω τους την πανδημία. Πριν από ένα μήνα όλοι έβλεπαν το μέλλον με αισιοδοξία. 

Σήμερα, αντιθέτως, οι εμβολιασμένοι ανησυχούν ξανά για τα ανεμβολίαστα παιδιά τους αλλά και τους εαυτούς τους. Η επιστροφή σε σχολεία και γραφεία δεν προβλέπεται για το άμεσο μέλλον. Αυτά τα συναισθήματα συμβάλλουν στην υποστήριξη μέτρων καταναγκασμού, όπως είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ορισμένων, τουλάχιστον, επαγγελματικών κατηγοριών. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ήδη διέταξε τον εμβολιασμό όλων των δημοτικών υπαλλήλων πριν από το άνοιγμα των σχολείων ή την υποβολή τους σε διαρκή διαγνωστικά τεστ. Ανάλογα μέτρα επέβαλε και η πολιτεία της Καλιφόρνιας. Σταδιακά σε πολλές πολιτείες, από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι το Οστιν του Τέξας και την κομητεία του Λος Αντζελες, επανέρχεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας από τους εμβολιασμένους στους κλειστούς χώρους. Την καθολική εφαρμογή του μέτρου, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, εξάλλου, συνέστησε χθες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). 

Η αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα» έχει φέρει τους εμβολιασμένους και τους αρνητές των εμβολίων σε απευθείας σύγκρουση, μόνο λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των μαθημάτων σε σχολεία και πανεπιστήμια με φυσική παρουσία. 

Σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οι γονείς  ανησυχούν για την εμφάνιση επιδημικών εστιών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σήμερα, άλλωστε, κανένα εμβόλιο δεν έχει λάβει έγκριση χορήγησης σε παιδιά μικρότερα των 12 ετών. Ηδη η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει συστήσει η επιστροφή των παιδιών στα θρανία να γίνει μόνο με τη χρήση μάσκας, κάτι που ήδη αποφασίστηκε από εκπαιδευτικές περιφέρειες από την Ουάσιγκτον μέχρι το Σικάγο. Κάποια πανεπιστήμια επέβαλαν τον εμβολιασμό σε φοιτητές και προσωπικό, αλλά κάποια άλλα δεν το τόλμησαν.

Θέμα δικαιωμάτων

Την κατάσταση που διαμορφώνεται συνοψίζει η καθηγήτρια Μηχανικής του πανεπιστημίου της Φλόριντα, Ελίφ Ακτσαλί, που ανησυχεί μήπως προσβληθεί από την COVID καίτοι εμβολιάστηκε. «Αν σεβόμαστε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όσων επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, τι συμβαίνει με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όσων εμβολιάστηκαν;» διερωτάται. 

Πολλοί, μάλιστα, αμφισβητούν αν θα πρέπει να νιώσουν συμπόνια για όσους δεν ενεργούν υπέρ του δικού τους συμφέροντος. «Νιώθω πως αν κάποιος αρνηθεί να εμβολιαστεί και αρρωστήσει, τότε είναι δικό του πρόβλημα», λέει η Λία Χόκετ, επικεφαλής του εκδοτικού οίκου Thunderbolt Spiritual Books.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT