Εμβολιασμός: Επιστράτευση των influencers κατά της COVID

Εμβολιασμός: Επιστράτευση των influencers κατά της COVID

Συναγερμός και από την έξαρση κρουσμάτων RSV σε παιδιά στις ΗΠΑ. Εμβολιαστική εκστρατεία για τους νέους, ενώ «θερίζουν» οι αναπνευστικές λοιμώξεις

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα για την ανάγκη του εμβολιασμού, ο Λευκός Οίκος στρατολόγησε περίπου 50 διάσημους χρήστες μεγάλης επιρροής (influencers) στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού των πιο νέων. Το εγχείρημα αποτελεί την αντεπίθεση στην πανδημία παραπληροφόρησης για τα εμβόλια που έχει λάβει διαστάσεις στο Διαδίκτυο.

Στο μεταξύ, συναγερμό σήμαναν Αμερικανοί ειδικοί για την ταυτόχρονη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στα παιδιά και την κατακόρυφη αύξηση των ασθενών με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Αυτός προκαλεί μια ιδιαίτερα μεταδοτική εποχική αναπνευστική λοίμωξη, με συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης. Συνήθως πλήττει μικρά παιδιά και μεγαλύτερης ηλικίας ενηλίκους. Tα κρούσματα του RSV εμφανίζουν διαρκή αύξηση μετά τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Eλέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC). Ο ιός, που προκαλεί καταρροή, φτάρνισμα, βήχα και πυρετό, εμφανίζεται συνήθως τον χειμώνα. Η έξαρσή του τους θερινούς μήνες είναι εντελώς ασυνήθιστη. 

Αύξηση νοσηλειών

Η δρ Χέδερ Χακ, παιδίατρος στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Τέξας, αναφέρει, σε ανάρτησή της στο Twitter, ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι νοσηλείες παιδιών με κορωνοϊό αλλά και με RSV. «Μετά πολλούς μήνες που οι θάλαμοι νοσηλείας COVID παρέμεναν κενοί, βλέπουμε τα νοσοκομεία να κατακλύζονται από βρέφη, παιδιά και εφήβους με κορωνοϊό», τονίζει και εξηγεί ότι οι νοσηλευόμενοι είναι ηλικίας από δύο εβδομάδων έως 17 ετών. Κάποια παιδιά παρουσιάζουν πνευμονία. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκρηξη των κρουσμάτων COVID. Σήμερα, ταυτόχρονα, βλέπουμε επίπεδα χειμώνα σε νοσηλείες βαριά ασθενών βρεφών και νηπίων με RSV. Φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε κρεβάτια να τα νοσηλεύσουμε», καταλήγει.  

Η δρ Χακ επισημαίνει επίσης ότι «καθώς τα παιδιά σε λίγες εβδομάδες θα επιστρέψουν στα σχολεία και η “Δέλτα” εξακολουθεί να διασπείρεται, θα δούμε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα τεράστιες επιδημικές εστίες, που δεν βιώσαμε στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας». Τους περασμένους μήνες, τονίζει, φρόντισε χιλιάδες παιδιά που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, αλλά αυτή τη φορά, με την τεράστια διασπορά της «Δέλτα», θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση των εισαγωγών ανεμβολίαστων και ευάλωτων παιδιών στα νοσοκομεία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα παιδιά θα είναι τους ερχόμενους μήνες ιδιαίτερα ευάλωτα σε εποχικούς ιούς και λοιμώξεις, διότι εξαιτίας των λοκντάουν δεν εκτέθηκαν αρκετά σε μικροοργανισμούς και έτσι δεν απέκτησαν έστω προσωρινή ανοσία σε κάποιους από αυτούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT