Κίνα: Θανατική ποινή σε Καναδό

Πίεση του Πεκίνου για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ η ισχυρή κυρία της Huawei

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μόνο βήμα πριν από την εκτέλεση βρίσκεται ο Καναδός Ρόμπερτ Σέλενμπεργκ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της επαρχίας Λιαονίνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, επικύρωσε χθες τη θανατική ποινή που του είχε επιβληθεί νωρίτερα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Καναδός πρεσβευτής στην Κίνα, Ντόμινικ Μπάρτον, ο οποίος είχε παραστεί στη δίκη του ομοεθνούς του, απηύθυνε έκκληση στις κινεζικές αρχές να του απονείμουν χάρη και άφησε να εννοηθεί ότι το Πεκίνο επιχειρεί να εκβιάσει τη χώρα του, ώστε να απελευθερώσει τη Μενγκ Γουαντζού. Πρόκειται για την ισχυρή κυρία του κινεζικού μεγαθηρίου κινητής τηλεφωνίας και δικτύων νέας γενεάς (5G) Huawei, η οποία συνελήφθη στο Βανκούβερ του Καναδά την 1η Δεκεμβρίου του 2018, ύστερα από αίτημα των αμερικανικών αρχών να εκδοθεί στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

«Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι εξελίξεις συμβαίνουν τώρα, όταν η υπόθεση (της Μενγκ) προχωράει στο Βανκούβερ», δήλωσε ο Καναδός διπλωμάτης, αναφερόμενος στην καταδίκη του Σέλενμπεργκ και στην παράλληλη περιπέτεια του συμπατριώτη του Μάικλ Σπέιβορ, ο οποίος συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη της Μενγκ στον Καναδά με την κατηγορία της κατασκοπείας. Δικαστήριο στην πόλη Νταντόνγκ της βορειοανατολικής Κίνας αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του για τον Σπέιβορ σήμερα Τετάρτη. Ο Σέλενμπεργκ είχε συλληφθεί για εμπόριο ναρκωτικών το 2014 και του επιβλήθηκε πρωτοδίκως ποινή 15 χρόνων, η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε σε θανατική.

Ενας τρίτος Καναδός, ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόρβινγκ, επίσης συνελήφθη στην Κίνα λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη της Μενγκ με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η δίκη του διεξήχθη τον Μάρτιο, αλλά δεν είχε γίνει μέχρι χθες γνωστό πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Αυτές τις ημέρες, το δικαστήριο του Βανκούβερ που εξετάζει το αίτημα έκδοσης της Μενγκ στις ΗΠΑ ολοκληρώνει τη διαδικασία, με τους δικηγόρους της οικονομικής διευθύντριας της Huawei να αναπτύσσουν τα τελικά τους επιχειρήματα. Η Κίνα επισήμως αρνείται ότι ασκεί «διπλωματία των ομήρων» για να εκβιάσει την απαλλαγή της Μενγκ μέσω των Καναδών κρατουμένων.

Στο μεταξύ, διπλωματικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και Λιθουανίας πυροδότησε η απόφαση της τελευταίας να φιλοξενήσει διπλωματικό γραφείο της Ταϊβάν στο Βίλνιους. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στιγμάτισε αυτή την κίνηση ως υπονόμευση της κινεζικής εθνικής κυριαρχίας (η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της, την οποία εννοεί να ανακτήσει) και κάλεσε τη Λιθουανία να αποσύρει τον πρεσβευτή της από το Πεκίνο. Μόνο 15 χώρες στον κόσμο έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, η οποία δεν εκπροσωπείται στον ΟΗΕ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας η Λιθουανία είναι μέλος, φιλοξενεί μόνο γραφείο εμπορικών σχέσεων με τη νήσο.

Γυμνάσια με τη Ρωσία

Ενώ οι σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Δύσης διέρχονται νέα περίοδο εντάσεων, η προσοχή των Αμερικανών και των συμμάχων τους εστιάζεται στα μεγάλα, κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας και Κίνας, τα οποία ξεκίνησαν χθες επί κινεζικού εδάφους. Στις ασκήσεις συμμετέχουν περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες, ενώ η Ρωσία έχει στείλει, μεταξύ άλλων, μαχητικά αεροπλάνα Su-30SM και αντιαεροπορικά συστήματα. Η στρατιωτική συνεργασία της Μόσχας με το Πεκίνο ενισχύθηκε ύστερα από την ουκρανική κρίση του 2014, ενώ η Κίνα αντιπροσωπεύει σήμερα τον υπ’ αριθμόν 1 εμπορικό εταίρο της Ρωσίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT