ΗΠΑ: «Έκρηξη» στις επιθέσεις μίσους κατά Ασιατών – Πάνω από 9.000 περιστατικά

ΗΠΑ: «Έκρηξη» στις επιθέσεις μίσους κατά Ασιατών – Πάνω από 9.000 περιστατικά

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία από τις αυξανόμενες επιθέσεις μίσους στις Ηνωμένες Πολιτείες έφεραν στο προσκήνιο μια ανησυχητική τάση που καταγράφεται από την περασμένη χρονιά. Οι επιθέσεις σε άτομα ασιατικής καταγωγής, είναι όλο και πιο συχνές, ακόμα και με κατηγορίες ότι ευθύνονται για την εξάπλωση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το AP, η συχνότητα των συγκεκριμένων περιστατικών -από χλευασμούς έως και βίαιες επιθέσεις- φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τους περσινούς αριθμούς, παρά τους μήνες πολιτικού και κοινωνικού ακτιβισμού.

Το «Stop AAPI Hate», ένας οργανισμός που έγινε η αρχή συλλογής δεδομένων για επιθέσεις με φυλετικά κίνητρα που σχετίζονται με την πανδημία, έλαβε 9.081 αναφορές περιστατικών μέχρι τον Ιούνιο.

Από τότε που ο κορωνοϊός καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, οι άνθρωποι ασιατικής καταγωγής αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι αποκλειστικά με βάση τη φυλή τους. Νομοθέτες, ακτιβιστές και ομάδες εντός της κοινότητας έχουν αντιταχθεί σε αυτό το κύμα επιθέσεων.

Λέξεις όπως «Κίνα», «Γουχάν» και «γρίπη», χρησιμοποιήθηκαν πολύ περισσότερο σε ακροδεξιά φόρουμ στο Telegram, ενώ οι όροι αυτοί εμφανίστηκαν 44 % περισσότερο από ό,τι πέρυσι.

Ερευνητές θεωρούν ότι η αυξανόμενη πολιτική πόλωση πυροδότησε σκληρές συζητήσεις στο διαδίκτυο, όπως και την ξενοφοβία και την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων ασιατικής καταγωγής.

Οι επιθέσεις εναντίον Ασιατών Αμερικανών σε 16 από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής αυξήθηκαν κατά 150% το 2020, με μεγαλύτερη άνοδο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε νωρίτερα από το Κέντρο Μελέτης του Μίσους και του Εξτρεμισμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Μπερναρντίνο, το οποίο ανέλυσε επίσημα στοιχεία της αστυνομίας.

Παράλληλα, η Τσαρίσα Τσέα, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, που έχει μελετήσει τις ασιατικές αμερικανικές διακρίσεις, δήλωσε ότι η «ρατσιστικοποίηση» της πανδημίας ως «γρίπη της Κίνας», οδήγησε σε επιθέσεις εναντίον των Ασιατών της Αμερικής.

Η έκθεση του «Stop AAPI Hate» διαπίστωσε ότι η λεκτική παρενόχληση και η αποφυγή που δεν χαρακτηρίζονται νομικά ως εγκλήματα μίσους – αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα μερίδια των συνολικών περιστατικών. Οι σωματικές επιθέσεις αποτελούν το τρίτο. Περίπου το 31% πραγματοποιήθηκε σε δημόσιους δρόμους και το 30% σε επιχειρήσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT