Η Μεσόγειος ζει την κόλαση του «Εωσφόρου»

Η Μεσόγειος ζει την κόλαση του «Εωσφόρου»

Συνεχίζονταν και χθες οι πυρκαγιές στην Ιταλία, μετά τη θερμοκρασία-ρεκόρ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πολλοστή ημέρα η Ιταλία δοκιμαζόταν χθες από καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές έδιναν τη δική τους μάχη για να ελέγξουν περισσότερες από 500 πύρινες εστίες σε όλη τη χώρα, με τις κυριότερες να εντοπίζονται σε Σικελία, Σαρδηνία και Καλαβρία. Δεκάδες οικισμοί και πόλεις εκκενώθηκαν, ενώ κινδύνευσαν μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO. Πέντε άνθρωποι χάθηκαν στις φλόγες. 

Η κλιματική αλλαγή ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της στη Μεσόγειο, με τις μέσες θερμοκρασίες την τελευταία εβδομάδα να ανέρχονται σε πέντε μέχρι δέκα βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Αποτέλεσμα του παρατεταμένου καύσωνα είναι το γεγονός ότι η Μεσόγειος φλέγεται. Δασικές πυρκαγιές κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, επιχειρήσεις και κατοικίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, στην Τυνησία και την Αλγερία. Στην ορεινή περιοχή Καμπίλιε, κοντά στο Αλγέρι, σκοτώθηκαν 65 άνθρωποι που προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες, ενώ τεράστια καταστροφή υπέστη από τις πυρκαγιές και η Τουρκία.  

Μια από τις περιοχές που έχει πληγεί με τον σκληρότερο τρόπο είναι η νότια Ιταλία, την οποία μετέτρεψε σε πραγματική κόλαση επί της Γης η έλευση του «Εωσφόρου», όπως βάφτισαν τα ιταλικά ΜΜΕ τον αντικυκλώνα που μεταφέρει θερμές αέριες μάζες από τη Σαχάρα και πλήττει τις τελευταίες μέρες τη χώρα. 

Οι μετεωρολογικές αρχές της Σικελίας, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι θερμοκρασίες ήταν πρωτοφανείς. Στις Συρακούσες ο υδράργυρος έδειξε την Τετάρτη 48,8 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ για την Ευρώπη. 

Η μέτρηση των Σικελών μετεωρολόγων, ωστόσο, μένει να επικυρωθεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας. Οι κάτοικοι των Συρακουσών ανέφεραν ότι η ζέστη ήταν αφόρητη και ότι δυσκολεύονταν ακόμα και να αναπνεύσουν. Ηδη η ιταλική κυβέρνηση, που εξέδωσε τις τελευταίες ημέρες «κόκκινο συναγερμό» για τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες, έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τώρα ο «Εωσφόρος» κατευθύνεται προς την κεντρική Ιταλία και τη Ρώμη, αλλά και προς την Ισπανία και την Πορτογαλία, που ήδη βρίσκονται επί ποδός πολέμου για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Ωστόσο, οι λαοί και το φυσικό περιβάλλον των χωρών της Μεσογείου δεν είναι οι μόνοι που ταλαιπωρούνται από την ακραία ζέστη και τα παραπόμενά της. Αντίστοιχα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν τον τελευταίο καιρό στον Καναδά –όπου οι υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, κυρίως στην περιοχή του Βανκούβερ–, στις δυτικές ΗΠΑ, στη Φινλανδία, στην Εσθονία και στη Μόσχα. Ταυτόχρονα, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές αφανίζουν το μεγαλύτερο δάσος του κόσμου, την Τάιγκα της Σιβηρίας. Στη ρωσική δημοκρατία των Σαχά (τη Γιακουτία) στην ανατολική Σιβηρία, οι δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν φέτος την απελευθέρωση 208 μεγατόνων άνθρακα. Πρόκειται για περίπου τη διπλάσια ποσότητα συγκριτικά με τη χρονιά που πέρασε, αναφέρει ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστήμονας της υπηρεσίας παρακολούθησης ατμόσφαιρας «Κοπέρνικος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT