Η άνοδος και η πτώση του Αντριου Κουόμο

Η άνοδος και η πτώση του Αντριου Κουόμο

Παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις ότι παρενόχλησε σεξουαλικά 11 γυναίκες

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διάστημα ενός έτους, ο 63χρονος Αντριου Κουόμο μετατράπηκε από πανδημικός ήρωας, απροσδόκητος νικητής του βραβείου Emmy και ανερχόμενος πολιτικός αστέρας του Δημοκρατικού Κόμματος, σε πολιτικό ελεύθερης πτώσης. Το απόγευμα της Τρίτης, και έπειτα από μια δεκαετία στη θέση του κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, παραιτήθηκε από το αξίωμά του, οδηγώντας σε άδοξο τέλος την πολιτική του σταδιοδρομία. Είχαν προηγηθεί η λεπτομερής ανεξάρτητη έρευνα της γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, που διαπίστωσε πως ο Κουόμο παρενόχλησε σεξουαλικά 11 γυναίκες, μια διακομματική προσπάθεια καθαίρεσής του από το νομοθετικό σώμα της πολιτείας, καθώς και δεκάδες αιτήματα για την άμεση παραίτησή του από προσωπικότητες που συμπεριέλαβαν μέχρι και τον συνήθως μετριοπαθή Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Επίλογος της καριέρας του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης ήταν μια εμφανώς υπό καθεστώς σύγχυσης 20λεπτη τηλεοπτική ομιλία, στην οποία διευκρίνισε πως, παρότι αποδέχεται κάθε ευθύνη για την προσβολή των γυναικών μέσω «των προσπαθειών του να είναι τρυφερός και χιουμορίστας», εξακολουθεί να απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα. 

Ο Κουόμο κατέληξε πως η παραμονή του στο τιμόνι της πολιτείας θα παρέλυε την τοπική κυβέρνηση και θα κόστιζε εκατομμύρια δολάρια στους φορολογούμενους πολίτες της Νέας Υόρκης, την ώρα που η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή. Παρά τις επικοινωνιακές του κορώνες, οι κοινωνικές αντιδράσεις στην ομιλία του ήταν κάτι παραπάνω από παγερές.

«Δεν νοείται συγγνώμη που να ρίχνει το βάρος πίσω στα θύματα της παρενόχλησης και να υπαινίσσεται πως εκείνα παρερμήνευσαν τις προθέσεις», δηλώνει στην «Κ» η 29χρονη Αλίσα Κόνγουεϊ, μέλος του Ιδρύματος Γυναικών της Νέας Υόρκης. «Στην προσπάθειά του να διασφαλίσει το μέλλον της πολιτικής του καριέρας, ο Κουόμο άφησε πίσω του μία ακόμη χειρότερη παρακαταθήκη», συμπληρώνει.

Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών, η οποία διήρκεσε πάνω από πέντε μήνες, δημοσιεύθηκε προ εβδομάδος σε αποκαλυπτική έκθεση έκτασης 168 σελίδων. Σε αυτήν, οι Αρχές παραθέτουν λεπτομερώς την ανάρμοστη συμπεριφορά του Κουόμο, η οποία περιλαμβάνει από σεξιστικά σχόλια και φιλιά δίχως συναίνεση μέχρι θωπείες στα στήθη και στους γλουτούς και εκδικητική συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκα που τον κατηγόρησε στο παρελθόν για παρενόχληση. Στα θύματά του συγκαταλέγονται τόσο πρώην και νυν κυβερνητικοί υπάλληλοι όσο και μια ομοσπονδιακή στρατιώτης. Σχεδόν από την αφετηρία της, η πολιτική καριέρα του Κουόμο ήταν προδιαγεγραμμένη. Γιος του αείμνηστου φιλελεύθερου Μάριο Κουόμο –ο οποίος εξελέγη κυβερνήτης της Νέας Υόρκης τρεις φορές τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, και διατηρούσε όπως και ο γιος του βλέψεις για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών– ο Αντριου διεξήγαγε πολιτικές εκστρατείες για τον πατέρα του, αποκτώντας σε μικρή ηλικία το ψευδώνυμο «ο πρίγκιπας του σκότους» λόγω του κυνισμού και των μακιαβελικών τακτικών του. Επί κυβέρνησης Κλίντον, ο Κουόμο ανέλαβε το υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, ενώ το 1990 παντρεύτηκε την κόρη του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, Κέρι. Το «βασιλικό ζεύγος» της αμερικανικής πολιτικής σκηνής χώρισε τελικά το 2003, με το «ακατάστατο» διαζύγιό τους να φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών ταμπλόιντ.

Δυναμικό ξεκίνημα

Η πορεία του Κουόμο στη θέση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης ξεκίνησε εξαιρετικά δυναμικά, με μια επιτυχημένη εκλογική καμπάνια το 2010, που προσείλκυσε τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων. Τα πρώτα χρόνια της θητείας του, ο αμερικανικός Τύπος εξήρε τον χειρισμό των κρατικών προϋπολογισμών, αγνοώντας το συχνά εκφοβιστικό ύφος του. 

Παράλληλα, ο Κουόμο ικανοποιούσε τακτικά και τη φιλελεύθερη πτέρυγα των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, με κομβικές μεταρρυθμίσεις, όπως η θέσπιση του γάμου των ομοφυλοφίλων και η καθιέρωση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα. Η δυναμική επικοινωνιακή του στρατηγική τον ανέδειξε σε λαϊκό ήρωα στον απόηχο διαχείρισης σημαντικών κρίσεων, όπως ο τυφώνας «Σάντι» και η πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού, που θέρισε την πολιτεία. Μεταξύ των στενών συνεργατών του, ωστόσο, ο Κουόμο διατηρούσε διαχρονικά τη φήμη του επίμονου και μεγαλομανούς εκφοβιστή. Εως και πριν από το κύμα σοκαριστικών αποκαλύψεων των 11 γυναικών, ο ασκός του Αιόλου για τον φιλόδοξο κυβερνήτη φαίνεται πως είχε ανοίξει. 

Τον Ιανουάριο, το γραφείο της Λετίσια Τζέιμς διαπίστωσε ότι ο Κουόμο ανέφερε μόλις το 50% των θανάτων από COVID-19 σε οίκους ευγηρίας, αποκρύπτοντας τους πραγματικούς αριθμούς για μήνες. Ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Ρον Κιμ, ο οποίος έχασε τον θείο του σε γηροκομείο, ήταν ο πρώτος που επαναστάτησε δημοσίως εναντίον της αόρατης τακτικής του Κουόμο, προκαλώντας την οργή του κυβερνήτη. «Με απείλησε ότι θα με καταστρέψει, κάνει τακτικά κατάχρηση των εξουσιών του», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο βουλευτής στην εκπομπή «The View» του ABC.
Είναι η δεύτερη φορά σε 13 χρόνια που κυβερνήτης της Νέας Υόρκης παραιτείται εν μέσω σκανδάλου – προηγήθηκε η παραίτηση του Ελιοτ Σπίτσερ, το 2008, λόγω της εμπλοκής του σε κύκλωμα προώθησης ιερόδουλων. Αποτελεί, επίσης, την τελευταία περίπτωση ισχυρού άνδρα, που απομακρύνεται από τη θέση εξουσίας που κατέχει, καθώς το κίνημα #MeToo εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί σε αποκαλύψεις που ταρακουνούν το Χόλιγουντ, τις αμερικανικές επιχειρήσεις και την πολιτική.

Η Κάθι Χότσουλ στο τιμόνι της πολιτείας

Η θυελλώδης παραίτηση του Κουόμο αποτέλεσε, συνάμα, και την ευκαιρία για μια ευχάριστη εξέλιξη: την πρώτη γυναίκα κυβερνήτη στην ιστορία της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Η 62χρονη Κάθι Χότσουλ, η οποία προσχώρησε στην ομάδα του κυβερνήτη το 2014 και υπηρετούσε ως αντικυβερνήτης της πολιτείας από το 2015, θα τον αντικαταστήσει στο αξίωμά του σε δέκα ημέρες, όταν ισχύσει πλέον η παραίτησή του. Γνωστή για τις κεντρώες θέσεις της και την πολυετή εμπειρία της στην τοπική αυτοδιοίκηση, η Χότσουλ είχε φροντίσει να αποστασιοποιηθεί από τον κυβερνήτη τους τελευταίους μήνες, ενόσω έρχονταν στο φως οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Ο ίδιος ο Κουόμο εξέφρασε εμπιστοσύνη στις ηγετικές ικανότητες της Χότσουλ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «η Κάθι είναι έξυπνη και ικανή, και η μετάβαση των αρμοδιοτήτων πρέπει να είναι απρόσκοπτη». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT