Αφγανιστάν: Αγωνίες και φόβοι για την επομένη της αποχώρησης

Αφγανιστάν: Αγωνίες και φόβοι για την επομένη της αποχώρησης

Πανηγύρια από Ταλιμπάν για τη νίκη τους εναντίον μιας «μεγάλης δύναμης»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη στην Καμπούλ όταν το τελευταίο αμερικανικό μεταγωγικό C-17 απογειωνόταν από το αεροδρόμιο, με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ρος Γουίλσον μεταξύ των επιβατών του. Λίγο αργότερα ο νυχτερινός ουρανός της αφγανικής πρωτεύουσας φωτιζόταν από πυρά και πυροτεχνήματα των Ταλιμπάν, που πανηγύριζαν τη νίκη τους στον εικοσαετή πόλεμο με αντίπαλο την ισχυρότερη παγκόσμια δύναμη της σύγχρονης εποχής. 

«Είναι μια ιστορική στιγμή μιας ιστορικής ημέρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των φονταμενταλιστών, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ηγεσία τους μέσα στον χώρο του αεροδρομίου, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών. «Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι απελευθερώσαμε τη χώρα μας από μια μεγάλη δύναμη», προσέθεσε, ενώ Ταλιμπάν με οπλισμό και εξαρτύσεις Αμερικανών πεζοναυτών είχαν παραταχθεί περιμετρικά, αναλαμβάνοντας την ασφάλεια του αεροδρομίου. Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, εκπρόσωποι των Ταλιμπάν εικονίζονται να επιθεωρούν στον χώρο του αεροδρομίου στρατιωτικά οχήματα και ελικόπτερα που είχαν εγκαταλείψει οι Αμερικανοί. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε όμως στο CNN ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν φροντίσει να αφαιρέσουν κρίσιμα εξαρτήματα από το πολεμικό υλικό που άφησαν πίσω τους, έτσι ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους Ταλιμπάν.

Η πρώτη ημέρα της νέας εποχής για το Αφγανιστάν ξημέρωσε με πυκνή πολιτική ομίχλη, σε ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη από τις πιεστικές αγωνίες των πολιτών. Από τα χαράματα, πυκνές ουρές σχηματίζονταν έξω από τα ΑΤΜ τραπεζών, καθώς πολίτες πάσχιζαν να σηκώσουν από τους λογαριασμούς τους έστω και αυτά τα λιγοστά χρήματα που δικαιούνταν ύστερα από την επιβολή ορίων στις αναλήψεις λόγω των δραματικά περιορισμένων συναλλαγματικών διαθεσίμων. Κάποιοι από αυτούς, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι είδαν, για πρώτη φορά μετά την άλωση της Καμπούλ, Ταλιμπάν να χτυπούν γυναίκες με ραβδιά.

Λίγες ώρες νωρίτερα, τουλάχιστον επτά Ταλιμπάν έχασαν τη ζωή τους όταν δυνάμεις τους επιχείρησαν ανεπιτυχώς να εισβάλουν στην κοιλάδα Παντσίρ, τελευταίο οχυρό των ανυπότακτων δυνάμεων της αντιπολίτευσης υπό τον τοπικό ηγέτη Αχμάντ Μασούντ. Αν και διατηρούν τον έλεγχο του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της χώρας, οι Ταλιμπάν δεν έχουν σχηματίσει ακόμη κυβέρνηση. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους έχουν θέσει ως έναν από τους όρους για έξοδο των Ταλιμπάν από τη διεθνή απομόνωση τον σχηματισμό αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Μεχμούντ Κουρέσι εκτίμησε χθες ότι θα σχηματιστεί «κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης» εντός των ερχόμενων ημερών, αλλά πολλοί, εντός και εκτός Αφγανιστάν, διατηρούν ζωηρές αμφιβολίες.

Στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ διέψευσε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico, σύμφωνα με το οποίο οι Βρετανοί είχαν πιέσει τους Αμερικανούς να παραμείνει ανοικτή η μοιραία πύλη Αμπι, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου εκδηλώθηκε η επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Πέμπτης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 170 άνθρωποι. «Απομακρύναμε το πολιτικό μας προσωπικό μέσω του κέντρου διεκπεραίωσης, αλλά είναι εντελώς αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν φροντίζαμε για την ασφάλειά τους μέσα στο αεροδρόμιο και ότι πιέζαμε να παραμείνει η πύλη ανοικτή», δήλωσε ο Ράαμπ στο Sky News.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT