Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πιο φονική από κάπνισμα, τροχαία και HIV/AIDS

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πιο φονική από κάπνισμα, τροχαία και HIV/AIDS

Τα σημερινά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώνουν κατά 2,2 χρόνια το προσδόκιμο ζωής

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων έως και έξι χρόνια. Περισσότερο από το κάπνισμα, τα τροχαία ατυχήματα ή τον HIV/AIDS, σημειώνει νέα έκθεση.

Η καύση άνθρακα είναι η κύρια αιτία του φαινομένου, με την Ινδία να είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία έχει μειώσει το προσδόκιμο ζωής των πολιτών της κατά έξι χρόνια. Στην Κίνα, αν και τα τελευταία επτά χρόνια οι εκπομπές ρύπων έχουν μειωθεί κατά 29%, ο τοξικός αέρας που αναπνέουν οι πολίτες αφαιρεί 2,6 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής τους.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη εξωτερική απειλή για την υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Μάικλ Γκρινστόουν από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ο καθηγητής μαζί με συνεργάτες του, ανέπτυξαν τον δείκτη ποιότητας ζωής του αέρα (Air Quality Life Index – AQLI), ο οποίος υπολογίζει τον αντίκτυπο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο προσδόκιμο ζωής.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πιο φονική από κάπνισμα, τροχαία και HIV/AIDS-1

Βάσει των σημερινών επιπέδων ρύπανσης, ο μέσος πολίτης χάνει 2,2 χρόνια από τη ζωή του. Αν δεν αλλάξει κάτι, αυτό μεταφράζεται συνολικά σε 17 δισ. «χαμένα» χρόνια ζωής, σημειώνει ο Γκρινστόουν και αναρωτιέται: «Τι άλλο στον πλανήτη προκαλεί απώλεια ζωής 17 δισ. ετών;». 

«Επιπλέον, δεν το αφήνουμε απλώς να συμβαίνει, στην πραγματικότητα το προκαλούμε» εξηγεί και υπογραμμίζει: «Το πιο συγκλονιστικό είναι πως υπάρχουν μεγάλες χώρες όπου, πρακτικά, ο συνδυασμός κυβερνητικών και κοινωνικών κανόνων επιτρέπει μια δραματικά μικρότερη και γεματη ασθένειες ζωή για τους πολίτες». 

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, σημαντικός θα ήταν ο αριθμός κερδισμένων χρόνων ζωής, σε περίπτωση μείωσης των επιπέδων ρύπανσης στα όρια που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Ειδικότερα, οι Ινδοί θα κέρδιζαν 5,9 έτη, οι κάτοικοι του Μπανγκλαντές και του Νεπάλ 5,4 έτη, ενώ του Πακιστάν 3,9 έτη.

Με πληροφορίες από The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT