Mυστηριώδης πυρετός προκαλεί θανάτους παιδιών στην Ινδία

Mυστηριώδης πυρετός προκαλεί θανάτους παιδιών στην Ινδία

Ειδικοί σε κάποιες από τις περιοχές που πλήττονται, πιστεύουν πως η κύρια αιτία των θανάτων είναι ο δάγκειος πυρετός

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα, πολλά παιδιά σε περιοχές της βόρειας Ινδίας ξυπνούν με υψηλό πυρετό και λουσμένα στον ιδρώτα.

Πολλά από αυτά παραπονιούνται για πόνους στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, αφυδάτωση και ναυτία. Σε κάποιες περιπτώσεις, ανέφεραν κοκκινίλες στα πόδια και τα μπράτσα. 

Τουλάχιστον 50 άτομα, κυρίως παιδιά, έχουν πεθάνει από τον πυρετό, ενώ πολλές εκατοντάδες έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία σε έξι περιοχές της ανατολικής πλευράς της βόρειας πολιτείας του Ουτάρ Πραντές. Κανένας από όσους πέθαναν δεν είχε εντοπιστεί θετικός στην Covid-19.

Σε μια περίοδο που η Ινδία μοιάζει να ανακάμπτει σταδιακά από ένα άκρως θανατηφόρο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, οι θάνατοι στην Ουτάρ Πραντές έχουν προκαλέσει ένα κύμα πανικού σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία μεταδίδουν ειδήσεις που κάνουν λόγο για έναν «μυστηριώδη πυρετό» που σαρώνει την επαρχία της δεύτερης πιο πολυπληθούς πολιτείας της Ινδίας.

Ειδικοί σε κάποιες από τις εν λόγω περιοχές πιστεύουν πως η κύρια αιτία των θανάτων είναι ο δάγκειος πυρετός, μια μόλυνση που μεταδίδεται από τα κουνούπια. 

Αναφέρουν επίσης πως πολύ ασθενείς μπαίνουν στο νοσοκομείο με μειωμένο αριθμό αιμοπεταλίων – ένα συστατικό του αίματος που εμποδίζει τις θρομβώσεις -, κάτι που είναι χαρακτηριστικό σοβαρής μορφής δάγκειου πυρετού. 

«Οι ασθενείς στα νοσοκομεία, και ειδικά τα παιδιά, πεθαίνουν πολύ γρήγορα», αναφέρει η Δρ Νέτα Κουλσρέστα, ανώτατη αξιωματούχος της περιοχής Firozabad, όπου 40 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 32 παιδιών, πέθαναν την περασμένη εβδομάδα. 

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από τα θηλυκά κουνούπια και πρόκειται κυρίως για τροπική ασθένεια, η οποία κυκλοφορεί στην Ινδία εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Είναι ενδημική σε πάνω από 100 χώρες, αλλά περίπου το 70% των κρουσμάτων καταγράφονται στην Ασία. 

Υπάρχουν τέσσερις δάγκειοι ιοί, και τα παιδιά είναι έως και πέντε φορές πιο πιθανόν να πεθάνουν κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης μόλυνσης από δάγκειο πυρετό σε σχέση με τους ενήλικες.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT