Με την άρνησή του να αναστείλει την ισχύ του νόμου που τέθηκε σε εφαρμογή στην πολιτεία του Τέξας και απαγορεύει την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα κύησης ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις –βιασμού ή αιμομιξίας–, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ χάρισε στους πολεμίους της άμβλωσης τη μεγαλύτερη νίκη στη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία. Το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής Δικαιοσύνης διχάστηκε επί του ζητήματος, καθώς τέσσερα από τα εννέα μέλη του εναντιώθηκαν στην απόφαση, ενώ δεν σχολίασε επίσης τη συνταγματικότητα της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας του Τέξας, επικαλούμενο «περίπλοκα διαδικαστικά ζητήματα».
Η νέα νομοθεσία της παραδοσιακά συντηρητικής πολιτείας έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δηλώνει την Τετάρτη πως «παραβιάζει ανοικτά το συνταγματικό δικαίωμα που έχει καθιερωθεί στη χώρα, βάσει νομολογίας, εδώ και περίπου μισό αιώνα». Ο Μπάιντεν ανέφερε πως ο νόμος εγείρει σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση των γυναικών στην περίθαλψη που χρειάζονται, καθώς πρακτικά απαγορεύει το 85%-90% των αμβλώσεων στην πολιτεία.
Με τη σειρά της, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και υποψήφια πρόεδρος Χίλαρι Κλίντον επέπληξε την αδράνεια του δικαστηρίου δηλώνοντας πως «υπό τον μανδύα του σκότους και επιλέγοντας να μην κάνει τίποτα, το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε να τεθεί σε εφαρμογή μια αντισυνταγματική απαγόρευση της έκτρωσης στο Τέξας». Ο νέος νόμος θα απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης υπό το πρόσχημα ότι τότε ακούγεται ο πρώτος καρδιακός παλμός του εμβρύου, παρότι σε αυτό το χρονικό σημείο πολλές γυναίκες δεν είναι καν σε θέση να γνωρίζουν πως είναι έγκυοι. Τη λογική πίσω από το νομοσχέδιο διέψευσε το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), κάνοντας λόγο για παραπλανητικό όρο και ξεκαθαρίζοντας πως αυτό που ανιχνεύεται στο στάδιο των έξι εβδομάδων είναι τμήμα του εμβρυϊκού ιστού που αργότερα θα εξελιχθεί σε καρδιά, καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο.
Τόσο αυστηρή απαγόρευση της πρακτικής δεν έχει επιβληθεί ποτέ σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από το 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε, στην εμβληματική υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, πως η πρόσβαση στην άμβλωση αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Το Τέξας είχε εδώ και καιρό μερικούς από τους αυστηρότερους περιορισμούς για τις αμβλώσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αντίστοιχου νόμου που ψηφίστηκε το 2013, προτού καταρριφθεί τελικά από το Ανώτατο Δικαστήριο. Παρότι οι δικαστές του ανώτατου δικαστικού οργάνου αρνήθηκαν την ακρόαση της υπόθεσης του Τέξας, αναμένεται να ξεκινήσουν να ακούν επιχειρήματα το φθινόπωρο για μία ακόμα εμβληματική υπόθεση, που αφορά την πολιτεία του Μισισιπή, η οποία ζητεί να επιτραπεί η επιβολή απαγόρευσης των αμβλώσεων μετά 15 εβδομάδες κύησης. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του PerryUndem, τα δύο τρίτα των εργαζομένων που έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο δεν θα αποδέχονταν εργασία σε μια πολιτεία που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα εγκυμοσύνης.