Αποκαλυπτική η συνομιλία Μπάιντεν – Γκάνι: «Έχετε τον καλύτερο στρατό»

Αποκαλυπτική η συνομιλία Μπάιντεν – Γκάνι: «Έχετε τον καλύτερο στρατό»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελευταία κλήση μεταξύ του Aμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Αφγανού ομολόγου του Ασράφ Γκάνι πριν από την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για ζητήματα στρατιωτικής βοήθειας, πολιτικής στρατηγικής και επικοινωνιακής τακτικής – ωστόσο κανένας από τους δύο δεν φάνηκε ενήμερος ή προετοιμασμένος για τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα από την ισλαμιστική οργάνωση, σύμφωνα με καταγραφή της κλήσης που παρουσίασε το πρακτορείο Reuters. Οι δύο άνδρες μίλησαν για περίπου ένα τέταρτο στις 23 Ιουλίου, ενώ μόλις τρεις εβδομάδες αργότερα ο Γκάνι εγκατέλειπε το προεδρικό μέγαρο, την ώρα που οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην Καμπούλ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες εκπαιδεύθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση. «Σαφώς έχετε τον καλύτερο στρατό», ανέφερε χαρακτηριστικά στον Γκάνι. «Εχετε 300.000 καλά οπλισμένους στρατιώτες, έναντι μόλις 70.000 με 80.000», συμπλήρωσε αργότερα. Σε ένα σημαντικό σημείο της συζήτησης, ο Μπάιντεν επικεντρώθηκε στο επικοινωνιακό πρόβλημα «αντίληψης» της αφγανικής κυβέρνησης. «Δεν χρειάζεται να σας πω ότι η αντίληψη σε όλον τον κόσμο, αλλά και σε περιοχές του Αφγανιστάν, είναι πως τα πράγματα δεν πάνε καλά όσον αφορά τον αγώνα κατά των Ταλιμπάν», τόνισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως, είτε αυτό αληθεύει είτε όχι, υπάρχει ανάγκη να προβληθεί μια διαφορετική εικόνα από την κυβέρνηση. 

Προς το τέλος της συζήτησης, ο Aμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να παλεύουν σκληρά –διπλωματικά, πολιτικά αλλά και οικονομικά– για να διασφαλίσουν τη μακροβιότητα της αφγανικής κυβέρνησης», ενισχύοντας την εντύπωση πως δεν ανέμενε τις ραγδαίες εξελίξεις της κατάληψης της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Το Reuters έλαβε την ηχογραφημένη συνομιλία, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, από μια πηγή που δεν ήταν εξουσιοδοτημένη να τη διανείμει, ενώ στη συνέχεια εξέτασε προσεκτικά τον ήχο, ώστε να την επαληθεύσει. Μέχρι στιγμής ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί να σχολιάσει την κλήση μεταξύ των δύο ανδρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT